KRISTIANSAND : Cornelius Jakhelln er én av de seks nominerte til Sørlandets litteraturpris. Han nomineres i klassen sakprosa sammen med Håvard Rem og Harald Dag Jølle.

Sorl_Litteraturpris_web.png

— Hvorfor bør folk stemme på din bok?- Fordi den er et personlig forsøk på å tenke kritisk og selvkritisk rundt identitet og terror. Det er en bok som har fått mye oppmerksomhet og en del juling. At den er nominert til Sørlandets litteraturpris er ganske morsomt, fordi Kristiansand blir gjenstand for hard behandling. Å se at boka blir best mottatt i Kristiansand, og at den får femmer på terningen, det er gøy å se. Det hadde jeg slett ikke ventet. Kanskje er denne uventede omfavnelsen et svar på at jeg nylig sluttet fred med Kristiansand? Jeg er nå en venn av byen.

omslag jakh.jpg

— Du har fått reaksjoner på boka?- I alle fall når jeg tenker på kritikere. "Raseri" går langt i selviscenesettelse, og den har blitt litt harselert med. Likevel tror jeg at boka tåler det. Poenget lar seg uansett ikke redusere til en fjott som poserer i uniform. Boka er et forsøk på å tenke kritisk om hvor jeg selv og kunsten min står i forhold til samfunnet. Ser vi for eksempel annerledes på det norrøne etter fjorårets terrorangrep, som ble utført av en mann som ga våpnene sine norrøne navn?

— Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

- Prisen har en utfordring

— Nei. Det er umulig å uttale seg om bøker man ikke har lest ennå, men jeg har faktisk lyst til å lese dem alle. Selv om jeg neppe er helt i målgruppen til Valeurs barnebok om Polly-Esther.

— Hva synes du om denne litteraturprisen?

— Jeg ser at det er pris som har hatt en utfordring, ettersom det er publikum som stemmer fram vinneren og ikke en fagjury. Se på hvor dårlig lyrikere er representert i bokhandlene – det utvalget av bøker som publikum møter er svært begrenset. Derfor blir det fort sånn at en kjent romanforfatter blir mer privilegert enn en marginalisert lyriker når publikum skal velge sine bøker. Alternativet kunne vært en ordning hvor publikums og fagjuryens stemmer teller femti prosent hver. Det er en løsning man tidligere man har praktisert ved musikkpriser.

Skriver om Berlin

— Hva gjør du nå?

— Akkurat nå har jeg skrevet en sak til Klassekampen om Berlin. Jeg har en spalte i avisa, og får stadig vekk henvendelser fra kjente og ukjente om hva folk skal se og gjøre i Berlin. Nå har jeg bestemt meg for å skrive en slags reiseveiledning for nordmenn som skal til Berlin, og dem er det jo mange av. Samtidsmuseet Hamburger Bahnof burde alle besøke. De har en samling av kunstneren Anselm Kiefer, som på en måte bearbeider Tysklands historie på en selvransakende måte.