KRISTIANSAND/GRIMSTAD: — Det er ikke sånn at man kan lese ei bok eller gå på en skole, så har man lært seg å skrive gode låter. Musikk er ikke en formel. Man må jobbe hardt for å få fram en bra låt, og det er forskjellig ting som fungerer for hver gang, sier Mikhael Paskalev, som gjør to konserter på Sørlandet denne uka.

Gleder seg

Paskalev ga tidligere i år ut en selvtitulert ep, etter å ha fått en viss oppmerksomhet rundt singelen "I Spy". Han vant også Årets Urørt for 2012, tittelen Honningbarna stakk av med i fjor.

25-åringen oppgir Paul Simon og Elvis som viktige inspirasjonskilder, men sier han også hører på mye ny musikk.

— Jeg er ikke så sjangerbevisst. Jeg plukker opp noe overalt, så lenge jeg synes musikken er bra, sier han.

På nyåret kommer Paskalevs første fullengder, men først skal han gjøre ferdig en lengre turné. Til Østsia torsdag tar han med seg fullt band, og ålesunderen mener han begynner å få taket på livespilling.

— Vi er kommet i siget nå, og er mindre avhengige av dagsformen enn tidligere. Vi gleder oss til hver konsert, sier han.

Skryter av Alaska

Paskalev spiller også i bandet til Jonas Alaska. De to møttes mens de studerte på LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) for noen år siden.

— Vi går godt overens på alle måter. Vi har mange av de samme referansene når det gjelder musikk, og så er vi gode venner utenom også, sier Paskalev, som omtaler Alaska som en usedvanlig dyktig låtskriver.

— Han har en helt spesiell teft for å skrive tekster, i tillegg til å ha talent for melodier. Jeg har vært fan av ham helt fra starten. Han er et friskt pust, sier Paskalev. Han mener han har dratt stor nytte av oppholdet i Liverpool.

— Jeg lærte mye om låtskriving og egentlig alt jeg holder på med i musikken. Jeg møtte folk jeg ville jobbe videre med, og fikk dra nytte av skolens fasiliteter. Dessuten er det mange gode mennesker i Liverpool, også utenfor LIPA, sier han.

Etter konserten i Kristiansand, går turen til Grimstad for Paskalev. Der spiller han kommende fredag.