FARSUND: Utstillingen åpner i morgen ettermiddag med dans, performance og en aldri så liten «selvmordsbombe».

Det er kunstneren Laura Baird fra Canada som vil detonere en mini-ladning for å gi selvmordsbomberne i Irak et ansikt. Hun forteller at Iraks selvmordsbombere er nøye med å plassere sprengstoffet slik at ansiktene deres blåses i filler og ikke kan gjenkjennes. Baird stiller også ut plakater på lyktestolper og rutebilstasjonen (ofte mål for selvmordsbombere) for å skape oppmerksomhet om fenomenet.

Om lag 20 kunstnere fra alle verdens hjørner deltar på «FOLK 05» med installasjoner ute og inne; kunst i landskap, kunst i busser, videoinstallasjoner, lydinstallasjoner, ny altertavle til Vanse kirke, maleri på låve, kunst på Nordberg fort og der folk ellers ferdes på Listalandet. Flere av installasjonene er interaktive. Alle kunstnerne har bodd på Lista et par uker og laget installasjonene på stedet.

Sandwich

Howard Mc Calebb fra New York, for eksempel, har laget en «sandwich» av noen bildeler fra Vanse Auto. Alt sveiset sammen til noe som ligner et stort smørbrød, og stilt opp foran den gamle fyrmesterboligen. Han skal også stille ut en malt stålportal, 12 fot høy og 12 fot bred, men vet ikke om Øgrey blir ferdig med sveisearbeidet til morgendagens åpning.

På utstillingen møtes vestlig og østlig kulturarv. Installasjonen til Leang Secon fra Kambodsja står i sterk kontrast til Mc Calebbs stålkonstruksjoner. I et skogholt med en bunker, en halv kilometer fra fyret, har Secon laget installasjoner som handler om mennesker, dyr, natur og Østens mytologi. Hans verker er mystiske og består blant annet av noen «lerret-skikkelser» som er hengt opp i trærne til stor interesse fra et dusin beitende kuer fra nabogården. På én av skikkelsene har han blant annet skrevet på norsk: «Livet er å møte andre».

Dansegolv

En kinesisk kunstner, Tien Yao, skal ha en stasjon der folk kan sende flaskepost, og Mathilde Helene Pettersen og Elin Høyland stiller ut portrettfotografier på busser i rute mellom Farsund og Kristiansand. Solfrid Mortensen fra Lista bearbeider flathogstområdet i Stavestrand og lager lysinstallasjon på Nordberg fort. I Stavestrand, eller Vervågen som det også heter, har svenske Gudrun Westerlund to verk. Det ene ligger ned til sjøen og viser en grenseovergang med røde bilder i steinene. Det andre verket er et stort maleri på et gammelt betongfundament. Den svenske kunstneren har gitt Stavestrand kunstmalt dansegolv!

Det er Alfred Vaagsvold, lokal kunstner og gallerist, som står i spissen for denne store og spesielle mønstringen. Også tidligere har Vaagsvold laget store utstillinger i Lista-terrenget. DRIFT-utstillingene, Bunkers og Nordberg fort-utstillingene på 90-tallet vakte alle nasjonal oppmerksomhet.

Ny kunst

Nå følger han og gode medhjelpere opp med «FOLK 05», som gir innhold til alle turistene som besøker fyret i sommer. Vaagsvold mener at Lista fyr egner seg som møteplass for internasjonal kunst. Han ser fyrtårnet som veiviser for ny kunst.

En av de mest spektakulære installasjonene er laget av Vaagsvold selv. Den består av et stort antall brukte klær som er lagt utover steinura mellom fyret og havet. En plakat opplyser publikum om at de kan ta klær fra en sekk og legge fra seg i terrenget. På den måten er de med og former kunstverket. Sett fra fyret minner installasjonen mest om en slagmark, en menneskelig tragedie.

Anne Kathrine Solbakken fra Kristiansand i gruppa RotaMundo har også laget en interaktiv installasjon av stein, et folkemonument, ved veien opp til fyret. Meningen er at publikum kan ta en stein og bygge videre på steinmønsteret i det sommergrønne gresset. Publikum som deltar, blir filmet og kan senere se seg selv på internett som «utøvende kunstner».

Maleri på låve

Olaf Karlsen fra Farsund har laget et abstrakt maleri på en låvevegg ved veien noen hundre meter før man kommer til fyret. Han forteller at bildet har tittelen «Prosess».

— Ideen er å vise arbeidsprosessen. Jeg maler stadig over bildet slik at det hver dag blir forandret, sier han om sitt originale maleri på liggende uthuspanel.

Der veien ender i en parkeringsplass har tyske Regine von Chossy laget en meget spesiell «solstol» og døpt den «wander with the sun». Ved hjelp av våt sand og gressplen i ruller har hun bygget et feminint landskap med fire sitte/liggeplasser som er tilpasset solas gang. Hun har vært opptatt av å by nordmenn noe mykere og varmere enn bunkere og tyske soldater.

— Her kan hvem som helst legge seg ned og ta en pust i baken. I moder jord så å si, sier hun vennlig.

Musikk i fyret

I fyrmesterboligen blir det blant annet mulig å ligge på golvet på en madrass og se lyriske stillbilder på video i taket, og samtidig lytte til musikk av samtidskomponisten Magnar Åm. Han har også laget et verk for Lista fyr, som er innspilt av Oslo Strykekvartett og avspilles i fyret under mønstringen. Åm er også idémakeren til Torill Haugens videodans, «Her i oppstandelsen», som vises på åpningsdagen.

Kunstverkene på Lista er mange i antall og spektakulære i form og uttrykk. Utstillingen lar seg på ingen måte gjenskape i avisspaltene. Den må ses.