«Jeg hater Louis fordi han har bestemt alt i denne familien alltid. (....) Jeg hater Louis fordi han ser så inn i havet teit ut. Det går faktisk ikke an å se ut sånn. Håret hans er hvitt som mel (....) og øynene kunne like godt sittet på en gris.»

Disse utbruddene er brokker fra Louis' søsters dagbok. Hanne er hovedpersonen i Frøydis Alværs nye ungdomsroman, Gjennom marg og bein.

Tre år er gått siden Hanne skrev dette. Nå er hun på vill jakt etter dagboken. Ingen andre må lese i den. Louis er alvorlig syk av leukemi, og hun føler at det er hennes skyld, for hun har ønsket ham død. Omsider finner hun den, ser ordene: Hat. Hater. Mange ganger. Understreket.

Denne romanen handler mye om døden. Om å flykte fra den, jage den, se den i øynene. Frøydis Alvær har fanget inn tenåringsjentas fortvilelse og skyldfølelse; den skjebnesvangre følelsen av å male skriften på veggen, mane frem ulykke og død. Men vi får også et godt innblikk i Hannes hverdag med skole, venninner og pendling mellom de skilte foreldrene.

Hvert kapittel innledes med et sitat relatert til etterfølgende avsnitt. Og teksten blir ytterligere beriket ved at Balder, lysets og fredens gud i norrøn mytologi, benyttes som sammenlignende og bindende ledd.

Gjennom marg og bein er en meningsfylt og engasjerende roman, som ikke bare ungdom, men også voksne blir berørt av.

Hannelore W. Langstrøm

BOK

Gjennom marg og bein

Forfatter: Frøydis Alvær

Ungdomsroman

Forlag: Cappelen