Tittelen «2046» er flertydig. Det var nummeret på hotellværelset hvor Mr. Chow (Tony Leung), playboy, forfatter og journalist, hadde sine timer sammen med sin elskede i filmen «In the Mood for Love». Det er det året da Hong Kong definitivt skal innlemmes i Kina. Og det er tittelen på en science fiction-novelle Mr. Chow skriver.

Denne novellen handler om et rom man kommer til med tog en gang i fremtiden. Det kan tolkes som en metafor for ens erindringer om kjærlighet, eller ens lengsel etter Den ene.

Filmen åpnes og avsluttes med en bit av denne novellen. Fortellerstrukturen er både flytende og springende, men mye foregår på slutten av 1960-årene. Erotikk, forelskelser, lengsler, blander seg med dessillusjon og melankoli i en film som har få svar.

Sammen med sin fotograf Christopher Doyle og klipperen William Chang er regissør Wong Kar-Wai nesten filmverdenens svar på de flamske malerne på 1600-tallet. Filmen er som bløt nougat for øyenene, den kombinerer form, stil, farger, lys og skygge med en stilren, indre musikalitet. Og med et tillegg av kvinner som alle besitter en utsøkt skuespillerkunst, forlater en kinosalen noe nær sanseberuset.

Men bemerk: Det er en krevende film, og selve historien kan iblant føles vanskelig tilgjengelig og dermed inngi en viss frustrasjon. Regissør Wong Kar-Wai bryr seg vel mer om tåren som sakte renner ned et kinn, enn om årsaken til at den begynner å renne. Altså: Estetikk for estetikkens egen skyld.

Knut Holt

2046

Kina, Italia, Frankrike, Hong Kong 2004

Regi: Wong Kar-Wai

Skuespillere: Tony Leung, Zhang Ziyi, Gong Li, Maggie Leung, Carina Lau