ARENDAL: — Alt er klart for festival, og vi gleder oss til å komme i gang, sier festivalleder Mats Aronsen.

I morgen er det offisiell festivalåpning for «Canal Street», men allerede i dag går startskuddet med seks konserter på like mange scener. Årets festival strekker seg over seks dager og byr publikum på et variert program med alt fra elektronisk jazz til rythm'n blues. Det skal holdes i underkant av 50 konserter på 20 ulike scener i løpet av festivaldagene.

Artister og band som Silje Nergaard, Jim Stärk og Hot Club de Norvège gjester festivalen. Det gjør også de unge bergensartistene Sondre Lerche og Julian Berntzen, som sammen holder to konserter på Bakgården.

— Konserten med Berntzen og Lerche er en skikkelig lekkerbisken, og har vært ett av de store trekkplasterne til årets festival. Bakgården er et spesielt sted, og konserten blir veldig intim. Egentlig skulle de bare holde én konsert, men pågangen fra publikum var så stor at vi måtte sette opp en ekstraforestilling, forteller Aronsen.

Årets bestillingsverk til Canal Street er komponert av jazzartisten Bugge Wesseltoft, og har fått tittelen «Arendal». Verket er et musikkstykke for flygel, med effekter av video, bilder og grafikk. Wesseltoft fremfører verket på Store Torungen.

— Bestillingsverket har vi store forventninger til. Dette er jo ikke noe Bugge Wesseltoft gjør hvert år. Han har også innledet et sammarbeid med oss, og vil bruke sitt internasjonale kontaktnett for å få artister til neste års festival, forklarer festivallederen.

Gateparaden «Canal Street Parade» beskrives som et av festivalens høydepunkter. Etter den offisielle åpningen går Lillegaard Trad Band i spissen for stort og smått av distriktets musikanter fra korps- og storbandmiljø. Publikum oppfordres til å henge seg på moroa med egne rytmeinstrumenter.

New York og New Orleans har egne jazzgater, og da kan ikke Arendal være noe dårligere. Festivalen har i år fått en egen gate oppkalt etter seg. «Peder Thomassens gate» er blitt hetende «Canal Street» ut juli måned.

— Arendal er den eneste byen i Norden som har en egen jazzgate. Riktignok er det bare for én måned, men vi håper på å få til noe mer permanent når festivalen har tiårsjubileum neste år. Vi vil jo gjerne ha en jazzgate året rundt, sier Aronsen.

Festivalen så dagens lys i 2001, men har vært arrangert helt siden 1996, da under navnet «Arendal Jazz og Bluesfestival». Festivalen har vokst gradvis i popularitet, og i fjor ble det solgt 8000 billetter. Arrangørene regner med at billettsalget på årets festival vil øke ytterligere.