— Det er veldig overraskende hvordan kommunen med åpne øyne ser helt bort fra en avtale som så ettertrykkelig slår fast at kunsthallen skal satses på, sier styreleder Per Kvist i Kristiansand Kunsthall.

Tirsdag skal styret i kunsthallen behandle det Kvist og daglig leder Cecilie Nissen beskriver som en prekær, finansiell situasjon. Årsaken til miséren ligger i følge dem i et løpende avtalebrudd fra Kristiansand kommunes side.

I 1994 inngikk kommunen og daværende Christianssand Kunstforening følgende avtale: mot at kunstforeningen overdro 850 verker til opprettelsen av det som skulle bli Sørlandets kunstmuseum, forpliktet kommunen seg til å bidra til å "videreutvikle" kunstforeningen slik at den "bedre kunne utføre sine oppgaver".

Basisbevilgning

I avtalen står det: "Christianssands Kunstforening skal utarbeide årsbudsjett og langtidsplaner som viser hvordan virksomheten skal videreutvikles med utgangspunkt i vedtatt budsjett for 1994, som angir basisnivået for aktiviteten. Endringen i det kommunale driftstilskuddet ut over 1994-nivået avgjøres for det enkelte år i kommunens budsjettbehandling på vanlig måte".

Da avtalen ble inngått for nitten år siden, markerte den årlige, kommunale bevilgningen på 465.000 kroner "basisnivået" som er nevnt i avtalen. Regner man om dette beløpet etter konsumprisindeks-kalkulatoren på SSBs hjemmeside, tilsvarer dette rundt 680.000 2013-kroner.

— I forslaget til budsjett for 2014 er vi foreslått å få 560.000 kroner, noe som betyr at fjorårets kutt fra 600.000 til 550.000 kroner stort sett opprettholdes. Budsjettet vårt for 2013 er på 1,2 millioner kroner, og vi har søkt om 900.000 kroner fra kommunen, sier daglig leder Cecilie Nissen.

Plussbank

— Dette er veldig overraskende når vi tar i betraktning at kunsthallen er i ferd med å bli en institusjon av nasjonal betydning, sier Kvist som tiltrådte styret i april.

Tirsdag skal styret vedta budsjett for 2014, noe som byr på utfordringer.

— Vi vet for eksempel ikke om vi får noe fra Plussbank slik vi har fått de siste tre årene. De 100.000 kronene vi har fått fra dem årlig de tre siste årene har faktisk utgjort hele forskjellen, sier styreleder Kvist.

— Har dere tenkt å søke advokathjelp?

— Det må i tilfelle være en advokat som jobber på ideell basis og ikke krever honorar. Det har vi ikke råd til, sier Kvist.

Kulturrådet

— I kommunens kulturstrategi for de kommende årene heter det at biblioteket og kunsthallen skal samarbeide for å oppnå en synergieffekt. Samtidig blir vi altså kuttet av kommunen. Hvordan skal vi ha ressurser til å samarbeide når vi knapt har midler til å holde åpent selv, spør Cecilie Nissen. Hun oppgir å jobbe langt mer enn den 60 prosent-stillingen hun har betalt for. I tillegg til hennes har kunsthallen to små stillinger. Den har åpent fire dager i uka.

— Vi har søkt statlige midler fra kulturrådet, men vi vet hvor vanskelig det er å få dette dersom man ikke kan vise til at det satses også lokalt, sier Nissen.

Per Kvist har i en årrekke sittet nettopp i kulturrådets billedkunstutvalg:

— Vi var med på å bygge opp Bergen Kunsthall til det internasjonale nivået den har i dag, og da var det helt avgjørende for oss å se at det ble satset lokalt på den, sier Kvist.

Mange gode prosjekter

Ordfører Arvid Grundekjøn vil ikke si i hvilken grad han føler seg bundet av avtalen fra 1994:

— Da må jeg i tilfelle sette meg inn i korrespondansen rundt saken på det aktuelle tidspunkt. Det jeg kan si er at kommunen aldri løper fra en juridisk bindende avtale. Jeg vil også berømme Kristiansand Kunsthall for at det skjer mange interessante ting der. Initiativet med å knytte litteratur til billedkunst synes jeg er veldig spennende, og jeg synes de bidrar godt til å øke interessen for kunst, sier ordføreren.

Likevel vil han ikke signalisere noen mulighet for å få endret budsjettforslaget som skal vedtas endelig 18. desember.

— Kulturbudsjettet byr på flere utfordringer, og det er mange gode prosjekter å fordele pengene på. Men dersom denne tendensen fortsetter ser jeg nok en mulighet for endring i bevilgningene fremover, sier Grundekjøn.