Fem av PFUs sju medlemmer mente dette bildet brøt god presseskikk.
Juryen ville ikke delt ut Sørlandets pressepris om de visste at originalen så slik ut.

— Skal jeg lytte til menigmann bør jeg beholde prisen, skal jeg lytte til "menigheten" bør jeg levere den tilbake. Foreløpig velger jeg å lytte til alle som støtter meg i denne saken, sier Agderpostens fotograf Erik Holand.

Et bilde han vant Sørlandets pressepris med i høst ble torsdag felt av Pressens Faglige Utvalg.

"Reportasjebildet var etterbehandlet i et fotoredigeringsprogram, og skapte et uriktig inntrykk. Det er brudd på god presseskikk" , heter det i kjennelsen.

Bildet viser en sovende Andreas Raaum på en buss som tilsynelatende er i fart. Da det kom fram at bussen sto stille da bildet ble tatt, ble det oppstyr som foreløpig har endt med fellelse i PFU.

Tross fellelsen vil ikke Holand gi fra seg prisen hvis han ikke blir bedt om det av Agder journalistlag eller juryen.

Støtte fra menigmann

— For det første har jeg fått mye kredit fra folk som synes dette er tullete. Det gjelder både journalister, redaktører i andre aviser og menigmann. Jeg ser jo at det finnes et poeng her i forhold til Vær Varsom-plakaten, men selv synes jeg ikke jeg har gjort noe galt. For det andre er bildet premiert som del av en helhet. Jeg fikk prisen for en fotoreportasje. Men sånn som debatten har gått, får man inntrykk av at prisen er basert bare på dette ene bildet, sier Holand.

— For det tredje legger jeg merke til at fellelsen i PFU ikke var enstemmig. To som representerer folkets røst var imot, sier Holand. Han sikter til Eva Sannum som representerer allmennheten i PFU og Line Noer Borrevik som er journalistrepresentant. Sistnevnte er PFUs nestleder og har uttalt at bildet er "litt skrøning og ikke lyving".

— Samtidig må jeg jo understreke at denne prisen ikke betyr liv eller død for meg. Jeg har fått priser før og vet hva jeg står for, sier Holand.

"Holand gikk for langt"

I juryen som tildelte ham prisen, sitter frilans pressefotograf Kjell Inge Søreide.

— I forbindelse med debatten har det kommet fram hvordan bildet så ut i utgangspunktet. Og juryen hadde nok ikke gitt prisen dersom vi hadde visst dette i forkant. Her har Holand gått for langt, sier Søreide.

Likevel har ikke juryen foreløpig ønsket å frata ham prisen:

— Nei, det har hittil vært flertall i juryen for ikke å trekke prisen, men nå som denne PFU-fellelsen har kommet, må vi ta stilling til det på nytt. Vi har ikke fått uttalelse fra alle i juryen om dette ennå, sier Søreide.

Ikke enkeltbildet

— Men både du og andre i juryen er jo profesjonelle fotografer. Burde dere ikke sett hvordan bildet var manipulert?

— Jeg så at det hadde blitt bildebehandlet, men for meg så det ut som han hadde tatt bildet mens bussen var i fart, sier Søreide.

Han understreker at det ikke er enkeltbildet som har fått prisen, men at det representerer en serie på åtte reportasjebilder.

Styremedlem Hilde Kristin Dahlstrøm i Agder Journalistlag medgir at hun synes det er problematisk at et PFU-felt bilde har fått Sørlandets pressepris.

— Men dette må juryen ta stilling til, sier hun.