OSLO/KRISTIANSAND: — Det er et av de beste, om ikke det beste, filmmanuset jeg har lest. Det traff meg umiddelbart, forteller Tobias Santelmann på telefon fra Oslo.

Skuespilleren, med bakgrunn fra Spangereid på Lindesnes, var ikke vanskelig å be da regissør Rune Denstad Langlo tilbudte ham en rolle i hans andre spillefilm "Jag etter vind".

— Jeg har sett "Nord", som er Runes debutfilm. Det var ikke vanskelig å tenke at dette var en fantastisk film å bli med på. Rune er en mann å bli glad i. Han lager ting personlig, både for seg selv og for publikum, sier Santelmann.

Spesielt langs kysten

Filmen er spilt inn på Stokkøya i Sør-Trøndelag. Den handler om Anna, spilt av nykommeren Marie Blokhus, som kommer tilbake til hjembygda si for å delta i bestemorens begravelse. Santelmann spiller Håvard, Annas ekskjæreste, og den svenske veteranen Sven-Bertil Taube spiller Annas bestefar.

— Det er en fin og varm film som enormt mange vil kjenne seg igjen i. Bygdene langs kysten har en spesiell ro, en spesiell energi og en spesiell stemning. Himmelen er liksom litt annerledes der, sier Santelmann, som satte pris på å jobbe med Sven-Bertil Taube.

En lyttende skuespiller

— Han er en legende i det vi holder på med. Han har hatt et rikt profesjonelt liv, og kommer med en tyngde og ro på filmsettet. Det forteller også litt om manuset og om Rune, at han velger å bli med på dette. Han bor egentlig i London, men her kommer han og bor seks uker på Stokkøya. Det sier litt om hva vi forteller i filmen, sier skuespilleren.

Taube er nesten blind, og hører også dårlig. I filmen spiller han en gammel, gretten gubbe. Langt unna det han er i virkeligheten, i følge Santelmann.

— Han er en av de mest lyttende skuespillerne jeg har møtt, fordi han må være det. Jeg er veldig takknemlig for at han ble med på filmen, sier sørlendingen.

Publikumstall

Filmen hadde premiere på norske kinoer sist fredag, og ble i åpningshelgen sett av snaue 4000 mennesker. Sørlendinger håper langt flere tar turen innom kinoen i ukene som kommer.

— Vi har kommet fram til et resultat vi skal være veldig fornøyd med. Den har en annen type publikumsappell enn for eksempel "Kon-Tiki", så vi skal ikke sammenligne oss med den. Jeg håper filmen får et verdig og langt liv, for det fortjener Rune, Marie og alle de andre involverte i filmen, mener skuespilleren.

De siste årene har flere norske filmer slitt med dårlige besøkstall. Santelmann tror større produksjon kan være noe av årsaken.

— Vi lager flere norske filmer nå enn for 15 år siden. Da lagde vi omtrent ti stykker hvert år, nå lager vi nesten 30. Det gjør at publikum blir fordelt ut på flere filmer. Men vi må ikke lage færre filmer. Det er få som er uenig med meg i at norsk film har tatt seg opp de siste sju-åtte årene, sier han.

— Samtidig skjønner jeg ikke helt at kun 8000 mennesker vil se den kritikerroste og Oscarvinnende dokumentaren "Searching for Sugar Man", mens folk springer til kinoen for å se den siste "Die Hard"-filmen.