Birkeland har vært kultursjef i NRK og festivalsjef i Risør Kammermusikkfest. Hun var kulturminister i Jagland-regjeringen fra oktober 1996 til oktober 1997. Hun kommer nå fra en stilling som seniorrådgiver i Telenor Broadcast Holding.

— Turid Birkeland er den beste vi kunne fått til denne jobben. Vi har søkt etter en tydelig og kreativ leder, og Turid har disse egenskapene. I tillegg har hun bred erfaring fra kunst- og kulturlivet, uttaler kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

— Vi i styret er svært glade for at vi har funnet en ny, sterk leder til jobben som direktør for Rikskonsertene. Turid Birkeland er kompetent, har relevant erfaring og er flink til å kommunisere og motivere. Rikskonsertene skal videreutvikle seg i samspill med en rekke organisasjoner og aktører, og det er viktig å være åpen for alle innspill, og samtidig ha en tydelig retning. Dette tror vi Turid Birkeland vil klare godt sammen med de andre ansatte, uttaler styreleder Leif Holst Jensen.

— Jeg gleder meg til å være med på å utvikle Rikskonsertene videre som en moderne institusjon, og få til et godt samarbeid med den kompetansen som finnes rundt om i landet, uttaler Turid Birkeland.

Regjeringen er i gang med en prosess for å legge om den offentlige konsertvirksomheten i Rikskonsertene, og institusjonen er i en periode med omstilling. I tillegg til konsertformidling til barn og unge (Den kulturelle skolesekken), er utvikling av nye formidlingsformer sentralt i arbeidet for den nye direktøren, blant annet arbeidsplasskonserter gjennom Den kulturelle nistepakken.