DØD: Vilhelm Krags kiste bæres ut fra Havbukta 12. juli 1933. Foto: Ukjent

SØGNE: — Vi kan knapt ane hvor stor glede og inspirasjon Vilhelm Krag fant i dette stedet, sier Jostein Andreassen. Søgne-historikeren og grunnleggeren av Krag-selskapet er blant dem som sørger over tapet av Havbukta, Krags dikterbolig som brant opp torsdag.

— Det er for eksempel veldig rørende det som kommer til uttrykk i diktet "Øen", som han skrev som takk til vennene etter at han hadde fått stedet, sier Andreassen.

Vilhelm Krag bodde om somrene i Havbukta etter at han fikk det som gave fra vennene sine i 1917. Det var våpenhandler Peder Johan Pedersen som tok initiativ til å samle inn 6500 kroner til å kjøpe stedet til dikteren. Dette ifølge Gunvald Opstads Krag-biografi "Fandango"

DØD: Vilhelm Krags kiste bæres ut fra Havbukta 12. juli 1933. Foto: Ukjent

Etter at Krag fikk stedet blomstret han opp, og det gjorde også produksjonen hans. Han sto tidlig opp og arbeidet alltid hardt når han bodde her, det gjaldt både arbeidet med egne verker og arbeidet som forlagskonsulent hos Aschehoug.

Til sin død

I Havbukta skrev han etter alt å dømme mye av sine sene verker. "Maarten og Silius", "Baldevins Bryllup" og "Major von Knarren" er alle ganske sikkert helt eller delvis skapt i Krags skrivestue ved Havbukta. Her bodde han fra påske til september hvert år fram til han døde her i 1933. Også andre kunstnere har funnet landskapet i Ny-Hellesund svært inspirerende.

— Maleren Amaldus Nielsen var en veldig god venn av Krag, og var ofte innom hos ham. De fant hverandre når det gjaldt kjærligheten til landskapet og lyset der ute. Når lyngen blomstret kunne Krag ta noe av den, legge den i en konvolutt og sende den til Amaldus Nielsen som bodde i Oslo, sier Jostein Andreassen.

Men Nielsen var ikke den eneste kunstneren som pleide å besøke Vilhelm Krag i Ny-Hellesund.

Nordahl Grieg

— Gabriel Scott kom ofte tøffende vestover i sjekta Jan van Gent fra Tromøya når turistsesongen var slutt. Scott og Krag kjente hverandre fra tiden de begge gikk på Katta (Katedralskolen) i Kristiansand. Scott kunne ikke fordra turistene. Det er forresten ganske sikkert at våpenhandler Pedersen var modell for Scotts figur "Alkejegeren". Og også etter Vilhelm Krags død har Havbukta en ærerik historie, sier Andreassen.

Det er nemlig kjent at Nordahl Grieg brukte skrivestua i Havbukta, men dette skjedde etter Vilhelm Krags død i 1933. Det var her Grieg i 1936 skrev "Til ungdommen", og her skrev han også "Nederlaget" samme år. I 1938 skrev han "Ung må verden ennå være" på samme sted, og i 1939 kom han tilbake for å begynne på "Svaneskriket" som handlet om Henrik Wergeland.

— Jeg har også lett etter dokumentasjon på at Arnulf Øverland var her mens Vilhelm Krag levde, men det eneste vi vet sikkert er at han bodde på den andre siden av sundet i 1936, for det skriver Nordahl Grieg, sier Jostein Andreassen.

Utdrag fra diktet "Øen":

"Naar sol netop rinder

og underet sker:

Solboblen løftes

af ukjændte hænder

langsomt fra kimingen,

slipper og svæver

mod evigheden.

Da tier alt som lever

i hellig forventning,

da svimler alnaturen

paa Forklarelsens Bjærg.

Da føler min sjæl:

Da er Gud nær ved.

Han steg herned med solen,

han sidder bakom odden.

Hans kappeflig funkler

som ulmende guldmor

i marehalmen her.

Aa venner, om I vidste

hva mit øie har skuet

i disse guldmorgener,

og hvad min sjæl begynder at ane."