KRISTIANSAND: — Kan vi snakke om en egen sørlandslitteratur? Har det i så fall noe å si, og i tilfelle hva? Og hvis det ikke finnes: Hva sier det oss, spør Irene Gressli Haugen. Hun er leder for Norsk Forfattersentrum Sørlandet. 24. - 26. oktober arrangerer hun Bokdager Sørlandet 2013 sammen med Maria Louise Engervik og Kristin Øygarden.

— I tillegg til en "speeddate" med samtidslitteraturen i landsdelen, har vi i år også en akademisk tilnærming med paneldebatt om "Sørlandslitteraturen som fenomen", sier Gressli Haugen.

Bokdager 2013 blir den andre litteraturfestivalen i Kristiansand i år, etter at Ibsen-Hamsun-dagene hadde en egen Kristiansands-avdeling på Kilden i høst.

Student-scene

Også der forsøkte arrangørene å lete etter det sørlandske i litteraturen, men Forfattersentrum synes det er mye igjen å snakke om. I panelet på Pir6 torsdag 24. oktober sitter Mirjam Kristensen, Torolf Kroglund, Hege Solli og Oddbjørn Johannessen. Ordstyrer er Maria Louise Engervik.

— Vi syntes det var på tide å få litteraturen til Pir6, sier Engervik. Hun har i høst arrangert opplesningskvelder på biblioteket på UiA med blant andre Terje Dragseth og Cornelius Jakhelln. Der har det vært fullt hus.

— Dermed vet vi at det finnes litteraturinteresserte studenter. Det gjelder bare å få dem til Pir6 denne helga, sier Kristin Øygarden.

Lavbudsjett

Hun er leder på hovedarrangementet lørdag 26. oktober.

— Lørdagen blir som en speeddate med samtidslitteraturen fra sør, sier Gressli Haugen.

Lørdagen leser hele femten forfattere fra agderfylkene og Telemark fra bøker de har gitt ut det siste året, og blant dem finnes tunge navn som Bjarte Breiteig, Line Baugstø, Gaute Heivoll, Cornelius Jakhelln og Erling Kittelsen. Bokdager 2013 er støttet av Vest-Agder fylkeskommune med 30.000 kroner, Fritt Ord med 35.000 kroner og også forlagene bidrar med sitt. Totalbudsjettet er på 100.000 kroner for tre dager med litteratur.

Spørsmålet er altså hvorvidt det finnes noe særegent sørlandsk over all denne litteraturen som produseres i landsdelen, eller om vi fremdeles må tilbake til Vilhelm Krag for å finne det "erkesørlandske".

Resonanskasse

— Det hadde vært synd om vi fremdeles måtte det, selv om Krag og Gabriel Scott fremdeles ligger der som en resonanskasse. Kanskje har den selvbiografiske bølgen litt av opphavet sitt her med navn som Knausgård og Heivoll, funderer Øygarden.

— Og så må vi spørre om det selvbiografiske gjøres på en spesiell måte her, sier Gressli Haugen.

Foruten debatt på torsdag og opplesning på lørdag, blir det barnebokdag på Kristiansand Folkebibliotek 25. oktober. Det er Tiril Valeur, Gyrid Axe Øvsteng og Line Baugstø som skal lese opp fra sine barnebøker denne formiddagen, og alderstrinnet er beregnet til 1. og 2.-klasse.

Nytt av året er også musikalske innslag ved artisten General Forsamling i løpet av lørdag.

— Det er kolmørkt og helt fantastisk. Det låter som Johnny Cash og Tom Waits har slått seg sammen på en dårlig dag, flirer Kristin Øygarden.