STERNA ANKOMMER: Det var en spent stemning fra den tyske filmstjerna ankom filmsettet. Her er Wepper med medskuepiller og fan, Ingar Helge Gimle. Foto: Mats Johannesen
KLAR FOR INNSPILLING: På filmsettet i dag skal Weppers karakter gå ut av en gammel bil og bort til en stubbe. Her sammen med regissør Sverre Ferd (til venstre) og deler av filmcrewet. Foto: Mats Johannesen
TRE KOLLEGER: Fritz Wepper (i midten) spiller i filmen mot Knut Walle (til venstre) og Ingar Helge Gimle (til høyre). - Det var en god tone, med mye latter, fra det første øyeblikket gjengen møttes, sier Wepper. Foto: Mats Johannesen
Ready, set, action! Foto: Mats Johannesen
...snurr film! Foto: Mats Johannesen

(se bildeserie øverst i saken)

ARENDAL: — Det er helt utrolig vakkert her, slik det er flere steder i Norge, sier den 71 år gamle Fritz Wepper. Den tyske skuespilleren er mest kjent i rollen som Harry Klein, kompanjongen til kriminalsjefsinspektør Derrick. Serien med samme navn, som gikk fra 1974 til 1998, er den mest populære tyske kriminalserien noensinne og den som er hyppigst eksportert til andre land. Nå sitter stjerna foran oss på Hove Camping på Tromøya, klar for å spille hovedrollen i en liten norsk kortfilm.

Likte historien

— Jeg visste ikke så mye om tyskernes krigshistorie her i Norge fra før, så det er spennende å jobbe med. Jeg valgte å bli med fordi det er en god historie, og jeg liker manuset, regissøren og alle de andre skuespillerne. Det var en god tone, med mye latter, fra det første øyeblikket gjengen møttes, smiler han med sitt tilstedeværende ansikt.

Wepper er en kjent norgesvenn og har vært her nærmere 20 ganger tidligere, men det er første gang han spiller inn film i Norge.

— Jeg har jo vært i både Oslo, Mandal, Trondheim, Hitra og mange andre steder, stort sett for å fiske og jakte. I år skal jeg faktisk feire bursdagen min på Hitra, til høsten. Norge er spesielt for meg, jeg har mange gode venner her. Men det er første gang jeg jobber her.

Blir fortsatt gjenkjent

Wepper er fortsatt en svært aktiv skuespiller. Syv måneder i året jobber han med en tysk tv-serie, der han spiller en borgemester. TV-serien har gått i 13 år.

— Jeg har gjort mye annet enn Harry Klein, på scenen og på skjermen, både før og etter Derrick. Men jeg blir jo mest gjenkjent i Norge som Harry Klein selvfølgelig. Folk har vokst opp med dette.

— Blir du ennå gjenkjent i Norge som Harry Klein?

— Ja, det gjør jeg. To unge, flotte jenter kom bort til meg i går og ville ta bilde med meg. Det er gøy! Men jeg husker veldig godt første gang jeg var i 1989. Da jeg ankom flyplassen kikket og pekte alle mulige folk på meg, det var rart å bli vant til. Nå kommer de bare bort med mobilen og spør om å ta bilde. Det er i grunn enklere. Jeg opplevde også en gang at en professor kom bort til meg og sa at det var jeg som lærte ham tysk. Det var veldig kult!

TRE KOLLEGER: Fritz Wepper (i midten) spiller i filmen mot Knut Walle (til venstre) og Ingar Helge Gimle (til høyre). -Det var en god tone, med mye latter, fra det første øyeblikket gjengen møttes, sier Wepper. Foto: Mats Johannesen

— Han var et barndomsidol for meg

En av hans medskuespillere i filmen er Ingar Helge Gimle, nå også et kjent fjes på Sørlandet etter rolle i både "Gjengangere" og "West Side Story" på Kilden. I tillegg kjenner du ham kanskje fra filmen "Kong Curling" eller som Sven O. Høiby fra "En helt vanlig dag på jobben".

— Det er selvfølgelig kjempestort å få møte Fritz Wepper. Han var et barndomsidol for meg. I tillegg forteller manuset til filmen en søt og god historie. Jeg kunne rett og slett ikke takke nei til dette, sier Gimle under første innspillingsdag på Hove Camping.

— Og så er det da vakkert her på Sørlandet, legger han til.

— Sørlending Knut Walle er det lokale alibiet i skuespillergjengen. Han er Fritz Weppers motspiller og kompanjong i filmen.

— Det er veldig morsomt å spille litt film, jeg har spilt mest teater. Det krever de ekstra detaljene, og så skal jeg jo snakke tysk da. Men det går fint, jeg hadde litt tysk på skolen, sier Walle.

KLAR FOR INNSPILLING: På filmsettet i dag skal Weppers karakter gå ut av en gammel bil og bort til en stubbe. Her sammen med regissør Sverre Ferd (til venstre) og deler av filmcrewet. Foto: Mats Johannesen

Hvor er Fritz?

Regissør og manusforfatter, Sverre Ferd, måtte selv leke kriminalinspektør for å finne sin selvskrevne helt.

— Den eneste tyskeren jeg har et sterkt visuelt forhold til er Harry Klein, jeg så ham for meg da jeg satt og skrev manus, sier Ferd.

I over 2 år har han arbeidet med kortfilmen "Gamle venner", og har nå fått støtte fra Sørnorsk Filmsenter, Norsk Filminstitutt, Aust-Agder Fylkeskommune og Arendal kommune. Filmen handler om to eldre menn som kommer opp fra Tyskland, 45 år etter krigen, for å besøke gamle tomter og lete etter en nedgravd hemmelighet.

— Jeg sa til produsenten: La oss tenke litt stort, la oss spørre Fritz Wepper. Men vi klarte rett og slett ikke finne ham.

Wepper hadde ingen agent i Tyskland, og er en såpass stor stjerne i sitt hjemland at hans telefonnummer er en sjelden vare. Men etter en tid med omfattende etterforskning fant Sverre Ferd sin store helt.

— Vi sendte ham manus, og etter en uke, da jeg stod og fylte bensin på bilen min, så ringte telefonen. Det var Fritz som skulle fortelle at han var med. Det var et stort øyeblikk!

Filmen skal nå spilles inn over fire intensive dager på Hove Camping. Regissøren regner med premiere nærmere jul.

— Film tar tid. Det har tatt nesten to år å finne et passende tidspunkt for innspilling. Og nei, vi tjener ikke noe penger på dette, men det er fryktelig morsomt å jobbe med, gliser den engasjerte regissøren.