RYDDEAKSJON: Solveig Egeland (foran) og elevene Linn Therese Østhassel, Kine Tønnessen og Helene Nysted rydder det de kan få med seg av havsøppel fra strendene på Lista. Plankebiter, garnrester og store mengder plastikk brukes til å reise hytta "Håpet". Foto: Reidar Kollstad
ILDSJEL: Solveig Egeland lager søppelhytte til ettertanke på Lista. De store mengdene søppel hun og teamet har funnet gir et dystert bilde på den enorme forsøplingen vi mennesker gjør på havet. Foto: Reidar Kollstad
FORSØPLEDE STRENDER: Alt avfall som kastes på sjøen driver til slutt i land og ender opp på strender verden over. Her er det elevene Kine Tønnesen (t.v.), Helene Nysted og Linn Therese Østhassel som hjelper Solveig Egeland med søppelsamlingen. Foto: Reidar Kollstad

FARSUND: Havika på Lista er blitt åsted for Egelands siste prosjekt. Siden 23. mars har hun sammen med skoleelever fra Lista ungdomsskole og Borhaug barneskole trålet de vakre strendene i havgapet etter søppel som er skylt i land fra havet. Søppelet er blitt samlet, sortert og skjært til, og deretter omformet til konstruksjonen "Håbet", en hytte bygget utelukkende av havsøppel. Kort fortalt handler prosjektet om å rydde forsøplede strender og forvandle avfallet til tankevekkende hytteinstallasjoner.

— Ved å bruke kunst som virkemiddel ønsker vi å sette miljøutfordringene med flytende søppel på dagsorden. Vi ønsker å få folk til å kaste mindre og å tenne et håp hos de unge, forteller Egeland.

For mange ble Egeland et kjent navn da hun sommeren 2008 gjennomførte hytteprosjektet "Små hytter" ved Lista fyr. De minimale hyttekonstruksjonene der hadde som mål å få oss til å tenke gjennom hvo mye/lite vi egentlig trenger for å være lykkelige og for å kunne kose oss med en kopp kaffe på trappen. En stor mengde mennesker valgte å overnatte i de små hyttene og responsen var meget god.

— "Ocean Hope" er et mye mer pedagogisk prosjekt enn "Små hytter" fordi det handler konkret om miljøvern. Jeg har aldri vært noen aktivist, men jeg ønsker å fortelle noe med dette, sier kunstneren.

Sko, lightere og snusbokser

Lass på lass med flasker, plastdunker, garnrester, snusbokser, lightere og sko er hentet opp fra Lista-strendene. De store søppelhaugene gir et dystert bilde av omfanget av forsøpling vi mennesker utsetter havet for. Søppelet team "Ocean Hope" har funnet på Lista-strendene stammer fra 15 forskjellige nasjonaliteter.

— Vi har sortert søppelet for å prøve å finne ut av hva det er som driver i land, og funnene forteller oss at vi alle er "syndere". Her er søppel fra både fiskerinæringen og fra helt vanlige mennesker. Når all denne plasten etter hvert løses opp i havet og blir til mindre og mindre biter, blir den spist av sjøfugl og fisk, sier Egeland.

Dør av plastikk

Selv er hun sjokkert over omfanget av søppel. 98 prosent av all sjøfugl som dør har i gjennomsnitt har 46 plastbiter i magen. Også fisken får i seg store mengder plastikk, og som vi alle vet, ender den til slutt tilbake på vårt middagsbord. Målet med "Ocean Hope" er å få plastikken opp av havet før den pulveriseres og blir dødelig føde for både dyr og mennesker. Forskning viser at det havner 6,4 millioner tonn plastsøppel i havet årlig. Millioner av fisk, fugl og pattedyr dør på grunn av plastsøppel, enten fordi de spiser det eller fordi de hekter seg fast i det.

Egeland og hennes team, bestående av Rolluf Dunsæd (snekker), Linn Knudsen (snekker og arkeolog) og Linda Sofie Olsen (kunsthistoriker), har hele denne uken jobbet med å sette sammen søppelet til en hyttekonstruksjon på hjul. I første omgang vil "Håpet" bli stående ved Lista fyr, men etter hvert håper Egeland at hun kan plassere den på en strand hvor den kan få en nyttefunksjon.

— Det kunne for eksempel blitt brukt som et badehus til ettertanke, eller bare en liten rasteplass for å ta en kaffe, sier Egeland, som også vurderer å melde "Håpet" til Høstutstillingen i Oslo senere i år.

Kostbart

Prosjektet er internasjonalt og skal foregå på alle de syv verdenshavene. Bare i år har "Ocean Hope" et budsjett på 2,6 millioner. For teamet er det dermed ekstremt viktig å knytte til seg store, tunge samarbeidspartnere som ønsker et ideelt prosjekt for å vise at de tar samfunnsansvar. Drømmen er å få Shell (produsent av olje, råstoffet for plastikk) med på laget i nærmeste fremtid. "Ocean Hope" er nå på styrebordet til Shell, og forslaget om samarbeid skal behandles i mai.

— Vi trenger selvfølgelig alt vi kan få av hjelp. Dette er et veldig kostbart prosjekt som også har et viktig pedagogisk element i seg. Vi driver undervisning av ungdommer, og jeg tror at det de lærer her vil få dem til å endre sin holdning. Neste generasjon kommer til å forsøple havet mye mindre enn for eksempel min generasjon, sier Egeland.

Hun har allerede fått personlig brev fra Kristin Halvorsen og Kunnskapsdepartementet, som viste stor interesse for prosjektet. I tillegg er Solveig og hytteprosjektet med i utstillingen "Ildsjeler" som nå henger på nasjonalmuseet i Oslo.

— Vi begynner å få en del oppmerksomhet nå og det er flere og flere som legger merke til det vi gjør. Det at jeg ble valgt ut til å være med på i "Ildsjeler"-utstillingen var veldig gøy. Jeg tror jeg uten beskjedenhet kan innrømme at jeg er en ildsjel, smiler Egeland.

Åpning og visning av hytta "Håbet" skjer 5. mai på Lista-strendene. Solveig Egeland har i forbindelse med prosjektet knyttet til seg lokale fagmiljøer i form av SNO (Statens naturoppsyn), Lista fuglestasjon og Sørnorsk kystnatur.