KRISTIANSAND: — Jeg har bodd i Norge i 40 år og jeg har aldri hørt maken, sier styreleder Ralph Nash i Agder orkesterforening om supertalentet Joakim Røbergshagen (12).

Søndag spiller den unge fiolinisten sammen med symfoniorkesteret i Kristiansand domkirke, og skal fremføre Mendelssohn fiolinkonsert i e-moll.

Ikke nervøs

— Det er et veldig stort stykke som er vanskelig å spille med orkester. Jeg har aldri spilt et så stort stykke med orkester før, så det er en stor utfordring, sier 12-åringen til Fædrelandsvennen.

Men nervøs er han ikke.

— Jeg er veldig glad i å spille for publikum, og jeg blir sjelden nervøs når jeg spiller konsert, forteller han.

Trønderen har spilt fiolin i fem år. Egentlig skulle han begynne å spille piano, men der var det ventelister.

— Pappa hørte en del på fiolinmusikk så da sa jeg at jeg gjerne ville begynne med det. Jeg spilte vanskelige stykker tidlig og folk sa jeg var flink. Jeg merket at dette var noe jeg hadde lyst til å holde på med.

Og da ser man kanskje for seg en gutt som øver døgnet rundt. Men slik var det ikke.

— Jeg øvde ikke så mye de første par årene, så det kom ganske naturlig. Jeg øver mye mer nå, så mye jeg klarer hver dag, før og etter skolen. Og så prøver jeg å få tid til andre ting også, sier han.

For han driver både med ski, fotball og sykling, i tillegg til musikken. Men:

— Det er musiker jeg vil bli. Jeg håper jeg blir fiolinist og at jeg kan gjøre det jeg liker når jeg er voksen.

"Årets musiker"

Den unge fiolinisten ble i november kåret til "årets musiker" under Ungdommens musikkmesterskap i Oslo, i kamp med hundre andre talentfulle musikere innen klassisk musikk.

— Det var veldig stort og spennende å være med på. Spesielt fordi jeg egentlig ikke hadde øvd så mye på det jeg skulle spille, sier han om det.

Allerede for to og et halvt år siden var fiolintalentet til stede under Sommersymfonien i Kristiansand, et kurs for unge musikere som arrangeres på UiA. Det var da Ralph Nash i Agder orkesterforening så ham første gang.

— Jeg fikk bakoversveis. Jeg trodde knapt at det var mulig. Han kom tilbake i fjor sommer og da begynte vi å snakke om å spille en konsert her i Kristiansand

— På hvilken måte er Joakim spesiell som musiker?

— Alt han spiller blir det musikk av. Han er veldig musikalsk og teknikken hans er ekstraordinær, samtidig som han tar til seg alt han lærer. Stykket han skal spille i Domkirka er en test for unge musikere, men ofte er man 18–19–20 når man prøver seg på det. Det er helt spesielt å ha den klar på så kort tid, sier Nash.

SUPERTALENT: Joakim Røbergshagen, dirigent James Duddle og Ralph Nash i Agder orkesterforening. Foto: Jan Frantzen

Bizet og Grieg

12-åringen forteller at han bruker youtube flittig, for å lære av de aller beste.

— Jeg liker veldig godt å høre på de litt eldre fiolinistene, som Jascha Heifetz, David Oistrakh og Leonid Kogan. Jeg hører på det de spiller, så prøver jeg å spille det samme selv, sier han.

— Han er et usedvanlig talent. Et vidunderbarn, sier Nash.

— Hva synes du om å bli kalt vidunderbarn, Joakim?

— Hm. Jeg bryr meg ikke som mye om det, egentlig.

— Og det er veldig flott, sier Nash.

Stortalentet har allerede spilt med Trondheimssolistene, Trondheim symfoniorkester og sitt idol, Arve Tellefsen. Søndag er han altså solist for Agder symfoniorkester. Fiolinisten skal også gjøre en rekke opptredener i utlandet fremover. Blant annet i Makedonia, Tyskland og Sveits.

I tilegg til Joakim Røbergshagens fremførelse av Mendelssohn fiolinkonsert, skal symfoniorkesteret også spille verk av blant andre Edvard Grieg og Georges Bizet.

Dirigent er James Duddle.