ARENDAL: Bigbang er kanskje et av Norges største rockeband. Alle har hørt sangene deres, og det er ytterst få som ikke har fått med seg en konsert av dem. Nå har de holdt på i 20 år, men mannen bak det hele, Øystein Greni blir aldri lei.

— Jeg elsker å spille, og har verdens beste jobb. Det er så stort og rørende å få lov til å spille for så mange mennesker, forteller han.

Fans på scenen

Fredag kveld holdt Bigbang konsert for hundrevis av fans på Hove. Spesielt med denne konserten var at de hadde med 50 publikummere på scenen, som sang, spilte trommer og danset. Disse var håndplukket fra audition tidligere på dagen, og blant dem var Grenis datter på 8 år.

— Det var veldig stort å få lov til å invitere fans til å bli med på scenen. Jeg er spesielt stolt over datteren min som debuterte som trommeslager i dag. Grunnen til at vi gjorde dette var fordi jeg tror mange av de som hører på Bigbang spiller musikk selv, sier Greni.

Spesielt med Hove

Dette er første gang Bigbang har spilt på Hovefestivalen. Greni tror det er en grunn bak valget til bookingsjef Toffen Gunnufsen.

— Nå er det jo lenge siden vi har spilt noen store konserter i Norge. Det virker som han har ventet på en tid hvor han kan få oss litt eksklusivt siden vi ikke spiller på noen andre store festivaler i år, mener han

Som så mange andre artister på Hove, nevner han det fine stedet festivalen befinner seg på og hvor gøy det er å spille der.

Viktig med musikk

Etter 20 år kan Greni se tilbake på en lang og tidvis tung karriere.

— Jeg var jo proff skater før, men skadet beinet og begynte derfor å spille musikk istedenfor. Dette ble måten å få ut aggresjon og følelser på. Veien derfra og hit har vært lang, med både oppturer og nedturer. Det tok jo sju år før vi virkelig slo igjennom og det var mange som lurte på hvorfor vi ikke bare gav opp, forteller han.

Før gjennombruddalbumet deres "Electric Psalmbook" kom ut i 1999, hadde de til og med planer om å oppløse bandet.

— Det var kjærligheten til musikken som gjorde at vi klarte å holde på så lenge før gjennombruddet. Musikken blir faktisk bare viktigere og viktigere som tiden går også.

Nytt album

I februar 2013 kommer Bigbang ut med sitt niende album. Tanken bak utgivelsen er å gå tilbake til de gamle røttene til bandet.

— Siden jeg har flyttet tilbake til Oslo, har jeg begynt å hente inspirasjon fra de stedene jeg var før. To av hovedinspirasjonene er skatemiljøet og folkemusikk. Om du hører på låtene "Wild Bird" og "Welcome to the Mountains" kan du høre at de er inspirert av folkemusikk. Det er dette jeg nå vil utforske mer, sier Greni.

På tross av jubileet blir det ingen stor feiring i år.

— Det er jo ikke noe vits å feire i år, for jeg kommer jo til å holde på i minst 5 år til. Kanskje vi tar en feiring da, sier han med et smil om munnen.