KRISTIANSAND: – Sørlandets beste strykere fortjener de beste instrumentene, sier Stein A. Hannevik, styreleder i nyopprettede Stiftelsen Sparebanken Sør instrumentfond.

– Unik klang

Stiftelsen har satt av ti millioner kroner til innkjøp for å bygge opp en samling av kvalitetsinstrumenter fra de store instrumentmakere på 1700–1800 tallet. Instrumentene har en helt unik klang som blir rikere for hvert år som går. Slike instrumenter vil løfte ethvert orkester og vil framover bli lånt ut til musikere i Kristiansand Symfoniorkester og til spesielt talentfulle musikere i landsdelen.

De beste strykeinstrumentene kan koste flere millioner kroner, og innkjøp av slike instrumenter er ofte ikke mulig å finansiere for orkestre og musikere, skriver Sparebanken Sør og Kilden i en pressemelding.

– Betyr mye

Dette setter KSO-direktør Stefan Sköld stor pris på:

– Dette handler om at stiftelsen kan kjøpe veldig gode instrumenter og låne dem ut til en konsertmester. Det vil bli klanggjeldende for hele konserten. Instrumentene knyttes til en posisjon og ikke en person, og kan lånes ut til hele det klassiske miljøet i Agder, fra KSO til UiA og talenter i kulturskolen. Det betyr utrolig mye. Det blir kanskje ikke så veldig mange instrumenter, men det blir gamle og fine instrumenter.

Formålet med ordningen er å øke interessen for klassisk musikk på Sørlandet, og bidra til å oppmuntre ungdom til å satse på en musikalsk karriere.