SØNDERBORG: Det var på søndag, da Michael Moore holdt et foredrag i Sønderborg i Danmark i forbindelse med sin nyeste film Sicko, at dette kom frem. Sicko har premiere på norske kinoer 05.10.2007, da uten en ti minutter lang scene fra Norge. Denne scenen var nemlig så fantastisk at ingen amerikanere ville kunne tro på det.

— Hvis jeg tokk scener fra det landet (Norge) med, ville ingen tro på filmen, sier Moore til avisen.dk.

Han utdyper:

— Det var så vilt, at jeg ikke kunne ha det med. De har et års barsel, de gir syke to ukers ferie i varme strøk, de har masser av kvinner i regjeringen, forteller han.

I klippet, som varer i cirka 10 minutter, fortalte Moore om, at det meste av Norges politi er ubevæpnet, og han gledet seg også over, at oljebransjen hadde spurt en filosof til råds om de moralske aspekter av oljepolitikken. Dessuten lagde han en reportasje fra et norsk fengsel, hvor innsatte kunne gå fritt omkring.

Men det var ikke alt Moore rakk å hefte seg med i løpet av sitt besøk i Norge. Også mordraten til Norge brukte han tid til å snakke om under foredraget.

— Jeg ville ønske, at jeg kunne gå tilbake til USA og stille dette spørsmål: Hvis jeg kunne garantere dere den laveste mordrate og komplett trygghet – ville dere i så fall tillate maksimalt 21 års fengsel og ingen dødsstraff i likhet med Norge? For i Norge har de verdens laveste mordrate, sier Moore.