ARENDAL: Slayer har vært en rekke ganger i Norge. Gitaristen i et av thrashmetalens mest legendariske band var imidlertid ikke nådig mot norske band da vi møtte ham backstage en time før konserten på Hovefestivalen fredag kveld

— Norsk metal er noe dritt. Jeg skjønner ikke hvorfor de tror at de må drepe noen for å bli bedre i musikk. Gå hjem og øv på instrumentene i stedet. Jeg trenger ikke unge musikere som ser opp til meg fordi jeg har drept noen. Det er sånn det virker på meg her i Norge. Band skal være venner, sier Kerry King, og sikter til interne stridigheter som har preget den norske metalscenen.

- Behandlet dårlig

King, som var med og startet det amerikanske bandet i 1981, hevder selv å ha kommet inn i musikkmiljøet «the hard way».

— Vi ble behandlet som dritt da vi startet, av blant andre WASP. Slik vil ikke jeg være. Jeg inviterer heller oppvarmingsbandene våre på festene, sier han.

Tross hard kritikk, røper gitaristen liten kunnskap om norsk metal.

— Vet du om noen norske band i det hele tatt?

— Ikke med navn.

— Satyricon?

— Jo, er de her i dag? Jeg har møtt vokalisten et par ganger.

Forbilder

I motsetning til Satyricon, spilte Keep of Kalessin på Hovefestivalen fredag. Trønderbandet sa før konserten at de gledet seg til å dele scene med legendene, og at de hadde møtt dem før. Bandnavnet ringte imidlertid ingen bjeller hos King.

Men gitaristen er fullt klar over at han og Slayer er forbilder for en rekke metalband verden over. Med ti album bak seg, og klassikeren «Reign in Blood» som et momentum i metalhistorien, skulle det vel kanskje bare mangle.

— Jeg hører musikken vår i mange nye band. Trikset må i alle fall være å manipulere forbildenes musikk slik at den ikke kan gjenkjennes, sier han, og legger til at det ikke gjør ham noe å høre sin egen musikk blant ferskinger.

— Da kunne jeg heller ikke likt Slayer.

Selv har King hele tiden hatt Iron Maiden og Judas Priest som forbilder.

— De preger fortsatt musikken vår, men du kan ikke høre dem.

Husker ikke Quart

Sist Slayer var i Norge, var da de hadde konsert i Oslo Spektrum i november. I 1996 spilte de på Quartfestivalen, uten at det har satt varige spor i Kings hardt tatoverte hode.

— Er Kristiansand i nærheten? Det er vel noen år siden vi var der.

— Det var i 1996. Husker du noe fra Quart?

— Nei. Når vi er i gang med festivalsesongene, blir alle en stor festival.

Fredag kom de med buss til Arendal fra Oslo. Ferden fikk en dramatisk slutt da bussjåføren ikke så en fartshump på vei ut mot festivalområdet.

— Turnémanageren gikk rett i taket. Han måtte ha hjelp av ambulanse, men det er nok en sånn skade som først gjør vondt om et par dager, flirer King.

Lørdag står Slayer på scenen i Göteborg, før de avslutter Europa-turneen i Leipzig søndag. King kan knapt vente på å komme tilbake til USA.

— Disse siste dagene er som måneder, sier han.

METAL: Fredag kveld var metalkveld på hovedscenen. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix