SE VIDEO FRA INTERVJUET HER.

HOVE/ARENDAL: — De er fantastiske! Publikum her i Norge elsker å rocke og det passer musikken vår veldig godt, er det umiddelbare svaret vi får fra Van Leeuwen på spørsmål om hva han synes om sine norske fans.

Den ivrige fanskaren, bandets egen kjærlighet til landet og det faktum at vokalist, Josh Homme (gammelt norsk navn med opprinnelse i Setesdal. Red.anm.) faktisk har norske gener i blodet, har ført Queens of the Stone Age tilbake til det høye nord gang på gang. Siste gang de gjestet Norge var på Quartfestivalen i 2005. — Siden folkene her liker musikken vår, er det bare rett og rimelig at vi kommer og besøker dem innimellom, sier Van Leeuwen.

Ville på båttur I liket med tirsdagskveldens konsert på Hovedscenen på Hovefestivalen, var det også sprutregn under QOTSA's opptreden under Quart i 2005. Dette bekymrer imidlertid ikke gitaristen i det hele tatt. Han hadde faktisk lyst til å ta en tur i båt før konserten, men ble forhindret av at det ikke var noen som ville være med han.

— Jeg skulle gjerne vært ute i båt en tur her. Det er så flott her i Norge! Men dessverre ble det umulig. Regnet bekymrer oss ikke, vi tar det bare som en utfordring. Hver ting som kan gjøre konserten litt annerledes, krydrer bare opptredenen og gjør den til en mer spennende opplevelse, sier han.

James Brown Helt skodd for anledningen var likevel ikke Van Leeuwen. I hvite, lave skinnsko med spiss tupp, var nok ikke en tur på Hove-campen å anbefale for den amerikanske stjernen.

— He he, nei, det blir nok ikke noen tur på campen. Men skoene er jeg veldig stolt av! Jeg fant dem i L.A. og synes de var veldig tøffe. Men jeg liker å se at dere er kledd i skikkelig ordentlig fottøy! spøker gitaristen, og referer til journalistenes helnorske og solide gummistøvler.

Noe Van Leeuwens sko derimot passer mye bedre til, er "James Brown-mooves'ene" han lovte å servere publikum før konserten.

— Ja, folk kan forvente seg et skikkelig show. Jeg har tenkt å prøve meg på litt James Brown, ler han, uten å ville demonstrere noe på forhånd.

— Jeg må spare det til showet, svarer han når journalistene ber om en smakebit.

Blåser i kritikken QOTSA's siste plate, Era Vulgaris, har fått meget blandede mottakelser hos anmelderne. Bandets vokalist, Josh Homme, har tidligere karakterisert plata som en pakke mektige riff med psykedeliske og boogieaktige rytmer. Plata er Van Leeuwens andre med bandet, og han er selv svært fornøyd og håper han har hatt en god innflytelse på albumet. Den dårlige kritikken bryr han seg ikke om i det hele tatt.

— Det som er viktig for oss er hva fansen mener. Og vi er selv veldig fornøyd med Era Vulgaris. Det er en veldig intens plate, som er blitt til mens vi var i studio. Sangene er blitt spilt inn mens de blir skrevet, og det gir muligheten for å eksperimentere og finne på nye ting hele tiden. Og det er sånn vi liker å jobbe, fokusert og konsist. Platen er ikke blitt til ved "jamming", slår gitaristen fast.

Familien på tur QOTSA er inne i en intensiv turné-periode i disse dager. Med flere opptredener på diverse festivaler i sommer, og både en USA- og en Europa-turne foran seg, blir det ikke mye tid til avslapping hjemme i stua på bandmedlemmene og familiene deres. Troy Van Leeuwen liker imidlertid turne-livet, og bandet tar ofte med seg familien når de reiser.

— Jeg liker faktisk å leve i buss! Jeg kommer fra en familie med lastebilsjåfører og elsker å la veien vugge meg i søvn. Og så synes jeg det er veldig deilig å ha familien med på tur, sier han.

Og på alle turene tar han med seg sitt andre band-prosjekt, Enemy, som han skriver låter for på veien. Bandet holder nå på med et nytt album, og Van Leeuwen lover at en plate skal være klar også på den fronten om ikke så altfor lenge.

— Jeg har ikke hatt så mye tid til å fokusere på Enemy i det siste, men nå har jeg funnet ut at det passer best å skrive låter mens jeg reiser med QOTSA. Vi skal antakeligvis spille inn en plate i løpet av sommeren, sier den travle og blide gitaristen.