En rapport som ble publisert i tidsskriftet «Journal of Epidemology and Community health» tirsdag, trekker den ikke særlig overraskende konklusjonen at rockestjerner dør i yngre alder enn resten av befolkningen.

Dobbelt så farlig Dødeligheten blant rockestjerner er nesten dobbelt så høy som hos folk flest, og spesielt de fem første årene av stjernetilværelsen. For europeiske artister er dødeligheten opptil tre ganger så høy som gjennomsnittet de første årene i rampelyset.

Forskerne fra John Moores University i Liverpool som har utført studien, har tatt for seg perioden fra 1956 til 2005. I løpet av disse femti årene har drøyt 1000 store rockestjerner blitt skapt, og 100 av dem har dødd i perioden.

Det kommer heller ikke som noen overraskelse at alkohol og narkotika er overrepresentert blant rockernes dødsårsaker. En fjerdedel av artistene i studien døde som følge av overdoser.

Aldrende rockere trygge Artister som overlever de første årene i rampelyset er imidlertid relativt trygge. Etter 25 års berømmelse har europeiske stjerner omtrent samme dødelighet som resten av befolkningen, mens aldrende amerikanske stjerner fortsatt lever noe farligere enn befolkningen i gjennomsnitt.

Rapporten, som har tittelen «Elvis to Eminem: quantifying the price of fame through early mortality of European and North American rock and pop stars», konkluderer med at rockestjerner er en fare for den generelle folkehelsen, fordi den usunne livsstilen deres smitter over på unge fans.