– Jeg har ikke våget å håpe på at dette skulle gå i orden før jeg i går snakket med Bacalls agent fra New York og han begynte å forhøre seg om hva stjernen skulle ha på seg under showet. Nå tror jeg dette skal gå veien, bekrefter festivalsjef Gunnar Johan Løvvik.

Han har fått vekslende og alarmerende meldinger fra filminnspillingen av den britisknorske svarte komedien «Wide Blue Yonder» som foregår i Haugesund, og hvor Lauren Bacall har en av hovedrollene.

Dyr flypassasjer

Hovedrollen i dramaet som har funnet sted på settet den siste uken, har Laureen Bacalls kjæledegge, den vesle hunden Sophie.

– That bloody dog, freste en av de britiske produsentene som hadde måttet bekoste privat jet fra London for stjernen og hennes bestekompis da de ankom til Haugesund i begynnelsen av juli.

Lauren Bacall drar ingen steder uten papillonen Sophie, og hun ville aldri drømme om å la hunden transporteres i kasse. Bacall er dårlig til bens, og det ble straks sørget for at Sophie fikk sin egen hundepasser.

Uff til mat, folk og vær

Da Bacall kom til Haugesund, forkastet stjernen først et hus hun var blitt installert i. Hun tok inn på Maritim Hotell, hvor hun og Sophie bor i en suite. Hun har dessuten et eget rom til sin bagasje, og fra rom 404 har hun holdt et serviceinnstilt personale på tå hev.

Etter hvert som ukene gikk, ga stjernen stadig oftere uttrykk for at hun ikke syntes særlig om oppholdet i Haugesund. Verken maten, menneskene eller været falt helt i smak. Selv ikke vissheten om at hun skulle motta pris under Amanda-showet, samme dag som arbeidet med innspillingen av «Wide Blue Yonder» er over, klarte å roe ned Bacall.

Ville dra hjem

Skuespilleren varslet at hun ville ha privatfly til Paris for å besøke en venninne før returen til USA.

– Men nok var nok, mente filmens medprodusent Bjørg Veland, kvinnen som i sin tid også skaffet selveste 007— agent Pierce Brosnan til Haugesund og Amanda-showet.

– Vi ville aldri stilt privatfly til disposisjon for henne før «jobben» med å være til stede under Amanda-showet var unnagjort. Hvis hun skulle dra før, ville det bli med rutefly. Men akkurat den slags reisemåter ville neppe matmor ha utsatt sin trofaste venn for, så dette har løst seg til det beste for alle, sier Bjørg Veland.

Må droppe Ullmann

Gunnar Johan Løvvik hadde håpet at Liv Ullmann skulle dele ut prisen.

– Men så døde Ingmar Bergman; det satte en stopper for de planene. Nå arbeider vi med andre spennende alternativer.

– Og hvem skal betale det private flyet?

– Det blir sikkert festivalen og produsentene enige om. Lauren Bacall er verd en privat flytur. Det er helt fabelaktig å ha en slik Hollywood-legende med under showet vårt, sier Løvvik.

Lauren Bacall

  • Født 16. september 1924. Begynte sin karriere som modell.

  • Fikk sin første rolle i thrilleren «To have and have not» i 1944, hvor hun spilte mot Humphrey Bogart, mannen hun giftet seg med året etter og levde med til han døde i 1957. De to spilte sammen i mange filmer.

  • Etter hans død spilte Lauren Bacall i flere filmer og mange Broadway-oppsetninger.

  • Valgt av Empire magazine som en av filmhistoriens 100 mest sexy stjerner.

  • Kjent for sine drepende og kvikke replikker.