KRISTIANSAND: – Å synge Rammstein på nynorsk kjennes helt naturlig, flirer vokalist Gråbein – på klingende oslo-dialekt. I går leverte han og bandmedlemmene Ali Reza Ahmadi (synth), Bjørn Solfjeld (trommer), Nikko Løvstad (gitar) og Sigmund Bade (bass) en forrykende hyllest-konsert til Rammstein på Østsia. Det har de gjort en rekke ganger siden debuten i Sogn studentby i 2003. – Vi fikk idéen da Christopher Schau og co. ga ut en plate med DDE-låter på tysk under navnet DDR. Hvorfor ikke gjøre en vri på det og spille Rammstein-låter på norsk, forteller Gråbein. Problemet var bare at tekstene ikke fungerte – ikke før Gråbein oversatte dem til nynorsk.

– Nynorsk har en bedre klang og høres mer taktfast ut. I tillegg til ordbok på nettet har vi også en egen konsulent i norsk språkråd som hjelper oss hvis vi står fast, fortsetter vokalisten.

I går viste Rammsund at de er et dyktig liveband som lever op til sin kultstatus. De hadde fortjent flere tilskuere enn de rundt 30 som tok turen til Østsia. Det spektakulære sceneshowet til superstjernene i Rammstein var som vanlig byttet ut med Gråbeins faste rekvisitt – en dildo.

– Den er bare for gøy. Vi tar ikke oss selv så veldig høytidelig, og det gjør jo ikke Rammstein heller, sier Gråbein. Derimot tror han «pampene» som nektet Rammsund innpass i Rikskonsertene gjør nettopp dette.

– Vi fikk avslag med begrunnelsen at dette kunne skape en nazi-debatt. Bare tøys – verken vi eller Rammstein identifiserer oss med en slik ideologi. Nei, da gleder jeg meg heller over at noen lærere jeg kjenner i Oslo har brukt våre tekster i nynorsk-undervisningen, sier Gråbein. At det i tillegg var Norges mållag som arrangerte gårsdagens konsert, synes han var framifrå.