Helene Bøksle er kanskje svær på Sørlandet. Det kan hun også bli i det øvrige Norge med dette bunnsolide og forseggjorte albumet. De som har opplevd konsertversjonen av «Elverhøy» vil neppe bli særlig overrasket. Andre vil få høre en artist som helt klart har sin egen identitet, men som likevel vil bli linket mot Herborg Kråkevik på den ene siden og Gunnhild Sundli fra Gåte på den andre. Den dramatiske og rocka «Isimo» er det nærmeste vi kommer Gåte light. Og det er positivt ment.

Den smellvakre «Natta vi har», som har blitt en radiohit, er utvilsomt albumets mest umiddelbare spor. Det smektende og sterke tittelkuttet og den fine avslutningen med «Det stig av hav eit alveland», er andre solide hjørnesteiner i denne fete og tiltalende folkemusikkproduksjonen.

Eneste ankepunkt mot «Elverhøy» er at det kan bli litt for mye lyd, litt for svulstige arrangementer på noen av låtene. Samtidig er strykerne og de andre instrumentene med på å bygge opp en forførende dramatikk som gjør at du som lytter får lyst til å bli med Helene Bøksle til alveland.

Rune Slyngstad

Helene Bøksle

Elverhøy

(Universal)