KRISTIANSAND: — Nei, nå blir det altfor mye gelé i håret! Det er jo helt klissete.

Stjernetyder Sindre B. Høyang forsøker å gi selveste Sonja i Ingrid Klems skikkelse instruksjoner om hvordan håret skal danderes. Klokken er kvart over fem, og om bare et kvarter starter forestillingen. Lua kommer raskt på, og så er det bartens tur. Litt lim, og hjelp fra Ingrid-Sonjas kyndige hender, er alt som skal til før den sitter elegant på plass.

— Vi sminker oss stort sett selv, forklarer Ingrid.

Sminkehjelp

Det er trolig lettere for henne enn for guttene. Røver Jon Erik Myre får hjelp av to medsøstre for å sminke seg.

— Jeg synes eyeliner-tingen er vanskelig. Der trenger jeg virkelig hjelp, sier han og ler.

Inne på sminkerommet henger det tegninger over hvordan de ulike aktørene skal sminkes, og så er det bare å gjøre så godt en kan. Ivrige foreldre er med og hjelper til, men stort sett fikser barna seg selv. Primadonnanykkene er nemlig fraværende blant skuespillerne i «Reisen til Julestjernen».

Totalt er det 32 barn og sju voksne skuespillere. Det føles som mange, mange flere der de virrer rundt hverandre. En spiser brødskive, en annen går konsentrert rundt og en tredje ikler seg kostyme.

Trøtt i beina

Nede i første etasje holder de voksne til. Jan Ø. Fjeldal i grevens skikkelse er i ferd med å ta på seg de lilla, høyhælte skoene. Etter flere prøver, og en del forestillinger, begynner han å venne seg til å være i høyden.

— I begynnelsen var det vanskelig. Jeg ble skikkelig trøtt i beina, sier «greven» om skoene som er spesialbestilt fra Tyskland i størrelse 46. I motsetning til barna ikler de voksne seg kostymene før de sminker seg. Derfor er «greven» på plass allerede klokken 15.00 hver dag.

— Jeg bruker nok halvannen time på å sminke meg, men jeg er kanskje litt treg, sier han og smiler.

Tar push-ups

Klokken 17.00 må alle skuespillerne inn i lageret for oppvarming. To av dem leder oppvarmingsøvelsene som består av både strekking, tøyning og hoiing av vokaler og konsonanter. Til slutt er det to minutters konsentrasjon.

— I dag er det fullt hus igjen med over 500 nye publikummere. Lukk øynene, konsentrer dere og gå gjennom hva dere skal gjøre, sier inspisient Mette N. Høgdal til gjengen som står midt på gulvet og holder hverandre i hendene.

Ingen av skuespillerne har noen spesielle rutiner før de skal på scenen, men Sonja har fått streng beskjed om en ting:

— Jeg må ta fem push-ups før jeg går ut på scenen. Jeg skal være sliten når jeg kommer ut der, for jeg har løpt fra røvere, sier hovedrolleinnehaveren og smiler lurt.