Den har hatt et budsjett på ca. 100 millioner kroner, og den er innspilt i en norsk og en engelsk versjon, den engelske utgaven har Woody Harrelson blant stemmene.

Regissør/manusforfatter Christopher Nielsen er noe henimot en legende i norsk tegneserieverden. Det vil si: Han opererer på «Den skitne siden» — i undergrunnstegneserietradisjonen i Norge.

Og slik sett avviker både design, farger, uttrykk, handlingsstruktur og typer radikalt fra mye annet en er tilvendt fra dét universet.

For: Dette er ingen familievennlig film. Det hele er uflidd, røft, blodsaftig, usentimentalt og nærværende som ei feit kvise midt i fjeset. Dette er hard, burlesk satire for mennesker som vet hva bakrus er!

Historien fungerer splendid, på sin egen, anarkistiske, slitne og «skitne» fasong: Roy Arnie har en drøm om å drive sitt eget sirkus og bli et Navn. Hovednøkkelen som skal åpne dører for ham, er en elefant. Nå er det bare dette: Elefanten er et narkovrak som tilhører et lite, russisk sirkus som turnerer Nord-Norge.

Men se så: Elefanten går helt berserk og rømmer opp på vidda. Roy Arnie og et sleng av Trøtte Typer følger etter. Men ikke er de alene: Et firkløver ekstreme dyrevernere, en Samemafia som ikke tar sentimentale hensyn, og et klassisk norsk jaktlag, der drivstoffet er alkohol, følger etter. Og så får elefanten Jimmy besøk av en forelsket elg{hellip}

Selve uttrykker først: Det er ingen film i full symmetri, med bruk av friske farger. Nå nei: Den er skjev, den er ujevn i fargeleggingen, den besitter typer av brutal gustenhet, hele filmens univers synes å være nedslitt og røff på den frynsete måten.

Men innen sitt univers fungerer det med styrke og stort humør.

Handlingsstrukturen er sømløs og rytmisk. Situasjonene er tette og bevegelige. Humoren rå og slagferdig, og typene meget tydelige og filmatisk meget effektive i all sin praktiske ineffektivitet.

Sum: En høyst original og severdig film, av meget høy klasse.

De norske stemmene er ytterst poengterte og veltrufne - en stor bonus i seg selv!

Knut Holt

Gode typer, slagkraftig humor, barsk action

Slipp Jimmy fri

Norge/England 2006

Regi: Christopher Nielsen

Manus: Christopher Nielsen. Engelsk versjon: Simon Pegg

Musikk: Simon Boswell

Norske stemmer: Jan Sælid, Anders T. Andersen, Egil Birkeland, Terje Ragnes, Kristopher Schau, Mikkel Gaup m.fl.