BERGEN: Betenkelighetene kommer fram i høringsuttalelser om rapporten «Digitalradio i Norge». Rapporten tar til orde for at DAB blir den framtidige radiostandarden her i landet, og at det fastsettes en dato for stenging av dagens FM-nett. Den dagen FM slås av, blir dagens 14 — 15 millioner FM-radioer ubrukelige.

Statssekretær Mette Gundersen i Kultur- og kirkedepartementet sier at det er Stortinget som må avgjøre om og eventuelt når FM-nettet skal stenges.

Ja til digitalisering

Kultur- og kirkedepartementet har hatt rapporten ute på høring. De fleste høringsuttalelsene er positive til en digitalisering av radionettet, noe som blant annet vil gi plass til flere kanaler.

Samtidig påpekes det at overgangen blir kostbar. Det reises også tvil om det er riktig å satse på DAB som framtidig system. Flere er bekymret for at det analoge FM-nettet blir slått av for raskt.

Fornyingsdepartementet påpeker at det vil være meget uheldig dersom FM-senderne slokkes når bare en liten del av befolkningen har skaffet seg nye radioapparater.

– Det bør stilles krav om at minst 90 prosent av befolkningen har skaffet seg utstyr for mottak av digital radio før analoge sendinger slås av, mener departementet.

Kritikk

Barne- og likestillingsdepartementet mener digitalradiorapporten er dårlig egnet som beslutningsgrunnlag for innføring av digitalradio i Norge. Departementet er skeptisk på vegne av forbrukerne, og kommer med sterk kritikk av rapporten

Utvalget burde hatt med en forbrukerrepresentant, og de privatøkonomiske og miljømessige sider er for dårlig utredet, mener departementet som også peker på at utvalget som har laget rapporten, hovedsakelig representerer dem som har interesse av å innføre DAB-sendinger.

Departementet krever bedre utredning av en rekke spørsmål før det vil ta stilling til om det er ønskelig å innføre DAB i Norge.

– Koster 25 milliarder

En av dem som har skarpe meninger om innføring av DAB er generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

– Vi er ikke mot digitalisering av radioen, men vi er redde for at Norge binder seg til et system som mange andre har avvist, sier Hoff til NTB.

IKT-Norge har sendt Kulturdepartementet et langt brev med en rekke innvendinger mot DAB. I brevet viser organisasjonen til at mange land, blant dem Sverige og Finland, ikke vil satse på DAB.

IKT-Norge påpeker at nærmere 15 millioner radioapparater må skiftes ut hvis FM-nettet stenges. Det vil koste anslagsvis 25 milliarder kroner.

– Det er bra at to departementer også kommer med innvendinger mot den overgangen digitalradiogruppen legger opp til. Jeg håper det får kulturminister Trond Giske til å tenke seg om før han går videre med dette, sier Hoff.

Stortinget avgjør

Statssekretær Mette Gundersen i Kultur- og kirkedepartementet sier at departementet vil hente inn mer informasjon hvis det er behov for det.

– Vi vil nå vurdere de høringsuttalelsene som er kommet og den videre behandling. Saken kan bli fremmet som en stortingsmelding eller lagt fram i en annen sammenheng. Stortinget må ta den endelige avgjørelsen når det gjelder en eventuell dato for stenging av FM-nettet, opplyser statssekretæren til NTB.