KRISTIANSAND: Det er sant at lykken kan kjøpes for penger. Salget starter i dag i Sørlandets Kunstmuseum som åpner utstillingen Transform.

Museet har invitert 15 kunsthåndverkere og gruppen TEMP til å lage prosjekter til museets rom samt til åtte drivhus, og det er blitt en visuell festforestilling.

Vant pris

Det meste av utstillingen holder til i museets tredje etasje, men allerede i første, like ved resepsjonen, har Fanny Gjestland laget sitt lykkerom. Delvis baserer dette seg på en installasjon kalt Happiness som hun vant den norske Kunsthåndverkerprisen for i 2004. I tillegg har hun laget en rekke nye objekter, blant annet puter til å gråte ut på og piller mot kjøpemani i lange dropskjeder.

Brosje i krepp

I rommet fylt av kjøpefremmende muzak-musikk kan publikum faktisk kjøpe diverse gjenstander, små sølvanheng inngravert «lykke» og andre deilige ting samt bæreposer som matcher. Billigste kunstkjøp er engangsbrosjer i kreppapir til under 50 kroner!

Overraskelser

Kunstmuseets direktør, Erlend G. Høyersten er kurator for utstillingen som er et samarbeid mellom museet, Risør Kunstforening og organisasjonen Norske Kunsthåndverkere. Her står ingenting på sokler, slik man er vant fra kunthåndverkeres utstillinger. Publikum vil i stedet oppleve blant annet lyd, bevegelige bilder og fiberoptiske eksperimenter. Overraskelsene er mange, og det gamle skillet mellom kunst og kunsthåndverk er absolutt ikke klart lenger.

Lykter på et hav

I et eget rom har Sidsel Hanum montert små, gjennomhullede porselenssformer på en stor flate. Hver form har sitt eget, individuelle og kniplingaktige mønster. I det dunkle rommet lyser mange av formene, som lykter flytende i stille vann. «Mye er forskjellig, men det er utenpå» har Hanum kalt installasjonen som lager spesielle og vakre skyggevirkningene på veggene.

Taren i Skagerrak

Lise Schønberg har fått et av de åtte veksthusene til disposisjon, og her har hun laget en installasjon kalt «23,5». Dette henspiller på den vanntemperaturen som sukkertaren i Skagerrak dør ved. Hun presenterer et kart over Skagerrak, og på det viser hun det området der sukkertaren tjener som yngleplass, spisskammers og gjemmested for viktige fiskearter, skalldyr og dyptlevende alger. Som et resultat av nedslamming av havbunnen og høyere vanntenperatur har mye av sukkertaren forsvunnet langs Skagerrakkysten de siste årene, og det har stor betydning for det biologiske mangfoldet i kystsonen, forteller hun. Objektene i installasjonen er laget av bambustare fra Sør-Afrika, glass laget av Adriana Popescu, hummerskall, emalje og havhesthale.

12.657 kuler

I et annet rom disponerer Arnfinn Haugen to vegger hvor han eksperimenterer med lys. Blant annet «strikker» han en vegg med akryltråder og benytter seg av fiberoptisk lys. Nevnes må også et av utstillingens mest tidkrevende verk å lage, nemlig veggen til Eirik Gjedrem der han plasserer til sammen 12.657 små, hvite porselenskuler.

Tyngste innslag må være innholdet i veksthuset til gruppen TEMP, der om lag ett tonn hvitt porselen er samlet – kanskje for å bli kastet. Eller muligens er dette en kjempestor bryllupskake. Grunnlag for mange interessante samtaler er iallfall til stede.