Foto: MARK HUMPHREY

Det har lenge vært kjent at Radioheads kommende plate blir tilgjengelig på bandets nettside. Der kan du laste ned albumet og selv bestemme prisen.

De trofaste betaler

Betal hva du selv mener den er verdt, oppfordrer bandet. Hvilket i praksis betyr at platen er gratis.

Et band av Radioheads størrelse (ni millioner solgte album i USA alene) har også noen hundre tusen veldig trofaste fans — som ikke vil gå glipp av verdifullt ekstramateriale. Eller følelsen av å holde i et fysisk cover - som i Radioheads tilfelle, med så mange forseggjorte cover, er et argument som veier tungt.

Den eneste måten å sikre seg dette på er å bestille «In Rainbows»-boksen, og da må du punge ut. For hvem vil ikke ha fullt utbytte av bandets sjuende fullengder? Boksen inneholder cd, vinyl, download-kode og visstnok et påkostet cover. I tillegg får du hele åtte ekstra spor.

Dette er selvsagt langt fra gratis. 40 pund - ca. 450 norske kroner - er prisen på moroa.

Tjener på konsertene

Det er ikke første gangen at et band eller en artist går ukonvensjonelt til verks for å lansere et nytt album. Tidligere i år ga Prince bort noen millioner album med en engelsk dagsavis. Plateselskapet syntes ikke dette var noen god idé og nektet å gi ut platen i Storbritannia.

Det Prince tapte på albuminntekter, tok han igjen da han solgte ut O2 Arena i London 21 dager i strekk.

Til Hovefestivalen?

Heller ikke Radiohead kommer til å selge seg billig når de forhåpentligvis drar på turné til sommeren. De er allerede blitt nevnt i samme setning som Hovefestivalen. Det går an å håpe.

Ps. Er du likevel bare sånn passe fan, og trenger å ta en lytt før du kjøper vidunderet, kan du laste ned «In Rainbows» fra bandets hjemmesider fra og med onsdag.

Onsdag slipper Thom Yorke og resten av Radiohead sitt sjuende album - som i første omgang kun blir tilgjengelig via nettet. Bildet er fra en konsert i Manchester i juni fjor. Foto: SCANPIX/AP Foto: MARK HUMPHREY