KRISTIANSAND: Merk datoen hvis du skal legge høstferien til Paris: Fredag 14. september inntar Kristiansand Symfoniorkester og String Swing-festivalen en av de største konsertsalene i den franske hovedstaden for å fremføre Django Reinhardt-komposisjoner symfonisk.

Theatre Champs Elysees har to tusen sitteplasser, og på scenen denne kvelden vil det stå over 50 musikere fra symfoniorkesteret, en håndfull fra Hot Club de Norvège samt to solister, den franske gitaristen Biréli Lagrène og fiolinisten Florin Niculescu fra Romania.

— Dette er fantomsolister. De er best i verden, forsikrer sjef for String Swing-festivalen, Gisle Sandvand.

Symfonisk Django som konserten heter, ble uroppført sommeren 2005 i Kristiansand. Den skal også fremføres på String Swing-festivalen i Kristiansand i august, og vil da være en slags generalprøve foran Paristuren.

Falt pladask

Etter konserten i 2005 skrev Fædrelandsvennens musikkritiker, Emil Otto Syvertsen, at man «kan ikke annet enn å falle pladask for all den storartede musikalske fantasi som utfolder seg. Det gjelder både i Reinhardts musikk slik den er i seg selv, i de arrangementer som ble presentert, samt enda mer over den åpenbare virtuositet koblet med spilleglede som ble prestert fra solistpodiet».

Blomstrer

— Hva er egentlig dette for slags musikk, Sandvand?

— Django Reinhardts musikk kalles for den europeiske jazzen, er influert av sigøynerkulturen, og den hadde sin første storhetstid på 1930-tallet da Django spilte i Paris. Nå blomstrer den som aldri før, og det er «Djangofestivaler» i mer enn 40 land.

Det selvlærte gitargeniet drømte alltid om å få musikken sin fremført av symfoniorkester, men oppnådde aldri det. På oppdrag fra String Swing-festivalen og etter en idé av Jon Larsen i Hot Club de Norvège, orkestrerte den svenske arrangøren Per Ekdahl 10 av Djangos komposisjoner for strykeorkester. Og her i Kristiansand er vi altså de eneste i verden som har fremført Djangos musikk på denne måten, sier Sandvand.

Nå håper han bare at interessen i Paris er stor for denne utgaven av musikken som har sitt senter nettopp der.

Tekst: Svein Harald Moe svein.h.moe@fvn.no - 38 11 32 42