KRISTIANSAND: — Ja, jeg forsøker å få oversikt over potensielle ofre for min virksomhet, sier skuespiller Feste til Fædrelandsvennen.

Iført stilig kostyme kaller han seg agent Helge Dalland, og var i går ettermiddag en av de mange som myldret foran og bak kamera under opptak til «Yohan», filmen om barnevandrerne på Agder på slutten av 1800-tallet.

Festes rollefigur drar nytte av nøden som tvinger fattige barn til å vandre milevis for å søke arbeid, og er nærmest som en slavehandler å regne.

— Han lever seg veldig godt inn i rollen, smiler produsent og fotograf Odd Hynnekleiv som haster fram og tilbake sammen med et 40-talls stabskolleger med gule refleksvester.

Anno 1897

Det sølete jordet er forvandlet til et kirkemarked anno 1897, og skal forestille en av bygdene på indre Vest-Agder. Gulrøtter, poteter, høns, grisunger, kniver, klokker og nylagede tretønner skal skifte eiere, og på markedet har også et stort sigøynerfølge slått seg ned med hester og en fargerik vogn.

— Ska' æ løbe på action? roper Robin Pedersen Daniel filmvant. 14-åringen som spiller Yohan skal komme løpende ned på markedet.

— Nei, du skal løpe når du får beskjed, lyder det fra en av refleksvestene, og Robin får varmet seg litt mens han venter.

Venting blir det for øvrig en hel del av, og hele Tveit kirke er full av statister som sitter klare i kostymer og venter på signal.

Statister

Helgen er perfekt for opptak med statister, og lørdag og søndag har om lag 120 stykker vært med på Norges hittil største barnefilmproduksjon.

Fra Konsmo, en av de opprinnelige barnevandrernes hjemtrakter, kommer Nina Christine Helle (12), Karina Løland (11) og Anne Berg (12) som sitter bakerst i kirken og varmer seg under et pledd mens de leser ukeblad.

Alle statistene har fått beskjed om å ta med bøker eller annet tidsfordriv, for filminnspilling består av venting, venting og venting.

— Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre enda, sier de tre forventningsfulle venninnene fra Konsmo.

Yohans mamma, Marta, er mer rutinert i sin jobb, og skuespiller Agnete Haaland har nå også med seg barna Julianne (14) og Jakob (12) som skal være statister.

— Det er første gang jeg har mine egne barn med på jobb, smiler hun stolt.

Etter planen

Også regissør Grete Salomonsen Hynnekleiv og mannen Odd har med barna sine i produksjonen; opp til flere av dem skjuler seg bak de gule refleksvestene som fyker rundt og får maskineriet til å fungere.

— Jo da, det går etter planen, sier Odd Hynnekleiv. - I dag skulle scenen avsluttes med at markedet pakket sammen sa det begynte å regne, men ettersom det regnet da vi kom, spilte vi inn slutten først.

Opptakene til filmen startet i Audnedal i februar, og det har siden vært filmet så vel i Los Angeles som i Baneheia, og fram mot sommeren vil mye av innspillingen foregå rundt Kristiansand.

Målet er å få barnevandrerne endelig i havn i Haugesund, nærmere bestemt på filmfestivalen i 2009.