KRISTIANSAND: — Nærmere et vekkelsesmøte har jeg aldri vært! Dere sørlendinger innfrir alltid. Og Tor Åge fra Eikerapen, man skulle jo tro han kom rett fra Sarons Dal, sa Trond Giske, tydelig beruset av engasjementet i det sørlandske kulturliv.

At ikke den kjeftsterke trønderministeren pådro seg en heftig kulturell overdose i løpet av gårsdagens maraton på Sørlandet er smått ubegripelig. «Partyministeren» levde opp til sitt rykte og skal ha honnør for stayerevnen. Etter å ha sprintet mellom møter både i Kristiansand og Mandal hele tirsdag, avsluttet en engasjert Giske kvelden foran en fullsatt sal på Sørlandets Kunstmuseum.

Presset seg inn

Det virket som om alt kunne krype og gå av kulturelle ildsjeler i Agder hadde presset seg inn i salen for å servere Giske noen velvalgte ord. Og de mest velvalgte kom kanskje fra Tor Åge Bjelland i Eikerapen Roots Festival.

— Hvor mange av dere har kjørt forbi Åseral? spurte han forsamlingen, og fikk noen få hender i været.

— For noe tull! Det er ikke mulig å kjøre forbi Åseral. Det er en blindvei. Og Eikerapen er en blindvei i blindveien. Det bor sju mennesker i bygda. For ett år siden var vi fem, men fetteren min fikk tvillinger, fortalte Bjelland og fikk ministeren til å slå kul på ryggen mellom latterkulene.

Med engasjement, enorm dugnadsinnsats og unik skaperkraft, fortalte Bjelland, klarte en bitteliten festival å arrangere en unik konsert med Green Carnation, en konsert som trakk publikum fra hele verden.

— Vi er et resultat av en god blanding galskap og dugnad, og nå tror jeg faktisk veldig mange har satt oss på listen over «ting de skal gjøre før de dør», sa Bjelland og fikk trampeklapp på vei tilbake til pinnestolen sin.

— Sånne historier inspirerer meg voldsomt. Jeg hadde aldri hørt om Eikerapen før dette flammende innlegget, sa Giske til Fædrelandsvennen etter at lysene var slukket.

Livskvalitet

Han fikk også høre hvordan Belinda Bjerke og hennes kompanjong Hege Aasgaard har stablet magasinet Absolutt Kristiansand på beina. Han fikk høre Helene Bøksle holde et varmt og personlig innlegg til inntekt for arbeidet som gjøres i kulturskolen. Og til sist, før mikrofonen ble åpen for alle, fikk både Giske og resten av forsamlingen en heftig visuell presentasjon som fortalte om den internasjonale begeistringen som hersker rundt Punktfestivalen. Styreleder Arne Bang sa det rett ut: - De fantastiske tilbakemeldingene vi har fått er hinsides alle forventninger.

Trond Giske hadde naturligvis krefter til en flammende kulturpolitisk monolog på tampen, og da ba han kulturfolket - uavhengig av genre og kunstform - stå samlet i kampen om kronene. Slik samferdsel får penger til asfalt. Og slik forsvaret sikrer seg penger til kuler og krutt.

— Det finnes ikke en sektor i Norge som skaper mer livskvalitet og glede enn det vi får ut av pengene på kulturbudsjettet. Stå sammen om å løfte hverandre, sa Giske.

Og hvis noen lurer på hva ministeren grubler på når han har søvnløse netter, ja, så er det de 20.000 barna som står på venteliste til kulturskolen.

— Da ligger jeg og tenker: Hvem er det vi går glipp av? Er det en ny Helene Bøksle, en ny Leif Ove Andsnes eller kanskje en Ane Dahl Torp som står i køen, men som aldri vil bli oppdaget, sa Giske og garanterte at kulturskolen er et satsningsområde for den sittende regjeringen. Til slutt ba han de over 200 fremmøtte om å huske følgende:

— Kultur er ikke luksus, det er en livsnødvendighet. Kultur er ikke avkobling, det er tilkobling. Kultur bringer mennesker sammen. I hvert fall inntil Per Sandberg (Frp) blir kulturminister...