Da Uka sto fast i jakten på å få Jay-Z til Trondheim gikk Mikkel Storleer Eriksen direkte til verdensstjernen og anbefalte ham å spille på studentfestivalen.

I kveld opptrer verdens største rapper i Dødens dal.

– Jeg fikk en forespørsel fra Torstein Holen og Uka for over et halvt år siden, om det var mulig å tenke seg Jay-Z i Trondheim under Uka. Det syntes jeg hørtes så bra ut at jeg snakket direkte med Jay-Z og sa at du kommer til å få en forespørsel fra min hjemby–og at det hadde vært bra om du kunne takket ja.

Eriksen vil ikke overdrive vekten av sin egen anbefaling, men:

–Det var nok ikke en ulempe at jeg anbefalte Uka for ham. Han spiller stort sett i større byer og på store arenaer.

Avgjørende hjelp

Hiphop-arbeider i det kommunale prosjektet Koncept, Torstein Holen, bekrefter historien.

–Uka spurte meg om Jay-Z ville være en bra booking i Trondheim og jeg sa da at det var han absolutt og at Mikkel kunne være nøkkelen inn til artisten. Jay-Z kunne jo lett oversett lille Trondheim–han er jo verdens største hip hop-artist.

–Hvor viktig tror du Mikkel var i dette spillet?

–Helt avgjørende, sier Holen.

Booking-gruppa på Uka bekrefter at de først fikk et nei, men at Mikkels anbefaling snudde det til et ja.

Torstein Holen mener uansett at Uka fortjener den kred de kan få etter å ha fått denne kontrakten i havn.

Mikkel ville se Jay-Z i Trondheim

Mikkel hadde lenge tenkt å bli med Jay-Z over for å oppleve hip hop-kongen i hjembyen–bare et steinkast fra sin egen bolig på Singsaker.

–Det kom et prosjekt som vi ikke kunne si nei til, så det ble ikke noe av Norges-turen. Men alle andre bør komme seg på konsert. Jeg så ham nettopp i Madison Square Garden og det er jammen meg noe av det beste jeg har sett i hele mitt liv. Jeg fikk tilbake litt av den ærefrykten jeg hadde første gangen jeg møtte han. Det er jo utrolig hvordan han serverer hit på hit.

Eriksen møtte Jay-Z første gang i 2006 da de sto bak gjennombruddet til Ne-Yo–en artist på Jay-Zs selskap Def Jam. Siden har Stargate fortsatt å lage hits for artister i Jay-Zs stall og til Jay-Zs kone Beyonce Knowles.

– Vi har aldri jobbet direkte med Jay-Zs egen musikk, men har samarbeidet tett med låter til andre artister. Vi har merket Jay-Z's swagger (sterke tilstedeværelse)–og det er veldig inspirerende. Du strekker deg ekstra langt for å leve opp til hans forventninger. Når han kommer inn i rommet handler alt om ham, uten at det blir problematisk, forteller Eriksen.

Norgesambassadører

Uka-konserten er ikke første gang Stargate-guttene har vært bindeledd mellom verdensstjernen og Norge. I forfjor anbefalte de Jay-Z å spille på Hove-festivalen. «Hova» er et av kallenavnene til Jay-Z, et sammentreff han syntes var ustyrtelig morsomt.

–Dere er litt Norgesambassadører?

–Ja, vi prøver jo så godt vi kan, ler Eriksen.

Produsenten forteller han ble veldig imponert da Uka faktisk fikk i land avtalen med verdensstjernen. Han mener det er en fryktelig godt timet booking.

–Uka landet avtalen med Jay-Z før han slapp «Blueprint 3»–og her i USA har det tatt helt av etter det plateslippet. Den har ligger flere uker på toppen og Jay-Z har vært på Oprah og sjarmert alle. Jeg tror Uka var lure som booket ham før plata kom.