Bokutgivelse: Tone Klev Furnes har brukt ti år på å lage bok om Emanuel Vigeland. - Jeg håper at jeg er kommet i dybden på både personen og verkene hans, sier Furnes. Foto: Espen Sand
Produktiv: Emanuel Vigeland var en svært produktiv kunstner, som lagde over 7000 tegninger og skisser i løpet av sitt liv. Foto: Espen Sand
Kjærlighetskamp: - Emanuel var en dypt religiøs mann og mente Gud arbeidet med tre ting i det han kalte for Guds veldige verksted. De tre tingene var kjærlighetskamp, fødsel og dødskamp, forteller historiker og forfatter Tone Klev Furnes (t.v). Her bærer hun og Hildegunn Gullåsen, fra Emanuel Vigelands museum, bildet "Kamp om kvinnen" som er inspirert av kampen om kjærlighet. Foto: Espen Sand

MANDAL: — Hans mausoleum "Tomba Emanuele" på Slemdal utenfor Oslo er et svært spesielt sted. På italiensk betyr det Emanuels grav. Han har selv dekorert vegger og tak i det 800 kvadratmeter store huset, og på innsiden over inngangsdøren er steinurnen med hans aske plassert. Over asken har han inngravert på veggen: "Alt det Gud har skapt er rent". Huset er hans livsverk og verkene er hans hyllest til skaperverket og Gud. Inne i hans kravkammer har jeg hentet inspirasjon og jobbet mye med boken om hans liv, sier Furnes.

— Det er et sted hvor man hører sin egen pust, og rommet holder kun 16 graders temperatur. Dette på grunn av bevaringen av alle hans freskemalerier på veggene. Det kunne bli kaldt når man jobbet der over lengre tid, smiler forfatteren fra Mandal, som nå gir ut sin fjerde bok.

Monumentale verk

I morgen kommer Emanuel Vigeland, yngre bror av Gustav Vigeland, bokstavlig talt hjem til Mandal. Samtidig med at Furnes sin nye bok om kunstneren lanseres, så åpner en utstilling av han i Buen kulturhus. 38 verk, flere monumentale, stilles ut i Mandal til det som er den største nasjonale utstillingen av Vigelands verker utenfor Oslo.

— Dette ble planlagt i 2009, og meningen allerede da var å åpne utstilling sammen med denne boklanseringen. På åpningsdagen kommer Emanuels sønnesønn Pål Vigeland, noe som er en stor ære, mener Furnes. Utstillingen er et samarbeid mellom henne selv og Emanuel Vigelands museum i Oslo.

I skyggen av Gustav

I løpet av sitt liv var Emanuel en svært produktiv kunstner. Han har dekorert en rekke kirker og var i sin samtid en svært kjent kunstner innen glass- og freskemalerier. I Sverige mottok kunstneren den gjeve utmerkelsen Nordstjerne-ordenen, og i Norge ble han belønnet med St. Olavs orden og slått til ridder av første klasse. Likevel kom han i skyggen av broren Gustav. Det sies at Emanuel, som var misfornøyd med at han gjennom hele livet kom til å virke i skyggen av sin mer kjente bror, laget døren inn til gravstedet så lav at man er henvist til å bøye seg foran hans urne. Furnes tror hun har svar på hvorfor Emanuel kom i skyggen av sin bror.

— Vigelandsparken er en turistmagnet, som man besøker kun for kunstverkene. Emanuel har dekorert enormt mange kirkebygg rundt om i Norge og Sverige, men få drar til en kirke kun for å se på glassmaleriene. Det er helt sikkert mange som har sett de flotte maleriene til Emanuel uten å tenke på at det er han som har laget dem. Vi håper at denne utstillingen og boken om hans liv kan være med å bidra til at hans verker kommer enda mer fram i lyset, sier Furnes.

Freskekunstner

Hildegunn Gullåsen fra Emanuel Vigelands museum i Oslo, er svært glad for at utstillingen ble lagt til Mandal.

— Vi vet at han var svært glad i hjembyen. Her ble han født og hadde sin oppvekst, så dette føles naturlig, sier Gullåsen.

— Jeg tror dette kan være med på å åpne folks øyer til hans kunst. Han var en vanvittig produktiv kunstner, og hadde sin egen glassmalerskole i Oslo. Han var mye på studiereiser i Europa og ble derfor en av landets mest kjente freskekunstnere, sier hun.