Batman oppsto som tegneseriehelt i 1939, og siden den gang har den kappekledde helten gjennomgått mange forandringer. Bruce Wayne har blant annet måtte lide seg igjennom camp-serien med Adam West på 60-tallet, og George Clooneys katastrofale rolletolkning på 90-tallet, men er nå tilbake i rampelyset mer populære enn noensinne.

Tegneserie

Filmene og tv-serien om Batman gjorde rollefiguren kjent også for de som aldri hadde brydd seg om tegneserier. Tilhengere av tegneserien håper imidlertid at de nye filmenes suksess kan gi økt oppmerksomhet til Batman i todimensjonalt format. Det håper i hvert fall de ansatte ved Outland i Stavanger. Butikken har tegneserier, fantasy, science fiction og rollespill som sentrale produkter. Outland har sju filialer spredd rundt i landet, og i Stavanger-avdelingen merker de at Batman-seksjonen blitt stadig tynnere ettersom filmen om den kappekledde helten har gått sin seiersgang over landet.

– Vi har merket trøkket etter at filmen kom. Filmen tar jo helt av, og jeg håper at det kan få flere til å oppdage tegneseriene. Selv fikk jeg for alvor øynene opp for fantasylitteraturen etter å ha sett Ringenes Herre, sier Khodaiar Ashourzadeh hos Outland.

Eksperter

Vi utfordret ekspertene til å sette opp en liste over de ti beste tegneserietitlene med Batman i hovedrollen. Ingen enkel sak skulle det vise seg.

– Vi kom fram til en liste basert på en blanding av våre egne favoritter og de mest populære på ulike lister på nettet, forteller Ashourzadeh.

Listen:

Etter en del timers grubling og intern debatt kom Ashourzadeh, og hans kolleger Kjell Johnsen og Thomas Kastmann, fram til følgende liste.

1. «Batman — Year One» - Skrevet av Frank Miller («Sin City», «300», «Dark Knight Returns«, Daredevil), og tegnet av Dave Mazzucchelli. Vi følger forhistoriene til Bruce Wayne og Jim Gordon. Begge kommer tilbake til et korrupt, mørkt og kriminelt Gotham som de ønsker å forandre. Men de har ulike metoder for å rydde opp i byen.

2. «The Dark Knight Returns» - Skrevet og tegnet av Frank Miller. Handlingen foregår i fremtiden med en aldrende Bruce Wayne som har mistet alt håp og lagt Batman drakten på hylla. Frank Miller leverer en mørk og brutal Batman som blir tvunget til å gå hardere til verks enn noensinne. «Dark Knight Returns» er kanskje den mest kjente Batman tegneserien noensinne, og uten tvil et av Frank Millers beste verk. Hardkokt, nådeløs og brutal i tro Miller-stil.

3. «Killing Joke» - Skrevet av Alan Moore, også kjent for «Watchmen» og «V for Vendetta». Historien om Jokeren og hans opprinnelse. Denne tegneserien ble gitt til Heath Ledger som Joker-pensum. «Killing Joke» er en mørk og samtidig morsom historie.

4. «Batman Husk 1 og 2» - Denne er mer moderne, og har med mange kule skurker. Den er krimaktig og er ikke like mørk som flere av de andre i serien. Skrevet av Jeph Loeb og tegnet av Jim Lee.

5. «Batman Long Halloween» - Også skrevet av Jeph Loeb og tegnet av Tim Sale. En nådeløs morder tar av dage sine ofre kun ved helligdager. En spennende og vittig historie, som gir oss Batman som en slags detektiv i en kamp mot tid. «Long Halloween» foregår tidlig i Batmans karriere og vi ser også hendelsene som forvandler Harvey Dent til Two-Face.

6. «Batman: Arkham Asylum» - Skrevet av Grant Morrison og kult og grotesk tegnet av Dave McKean Dette er muligens den mørkeste Batman historien noensinne, og den toppes bare McKean abstrakte, kaotiske og dystre tegnestil. De innsatte på Arkham Asylum tar over og forlanger at Batman skal sendes inn. Vi følger en syk reise inn i galehuset hvor leseren kan sette tvil til Batmans egen sinnstilstand. Mye referanser til Lovecrafts skrekkhistorier fra 1930 årene. Temaet som går igjen er at Batman er like gal som de som er gjester ved asylet.

7. «Batman: Son of the Demon» - Skrevet av Mike W. Barr og tegnet av Jerry Bingham. Batman teamer opp med Ra's Al Ghul, men det viser seg å være mer enn bare en allianse. I «Batman: Son of the Demon» møter vi en Batman som finner tilhørighet og en opplever en familietilknytning for første gang. Actionfylt og annerledes historie av Mike W. Barr.

8. «Batman: Vampire - tales from the multiverse» - Batman mot Dracula. Skrevet av Doug Moench og tegnet av Kelley Jones. I et alternativt univers, dukker Dracula opp i Gotham. For å vinne kampen mot mørkets fyrste, må Batman ty til alle midler og betaler en dyr pris. Et brutalt og blodig mesterverk.

9. «Batman: Dark Victory» - En slags oppfølger til "Long Halloween". Også denne av Jeff Loeb. Atter en gang følger vi Batman som mer detektiv enn superhelt. Det er en ny morder i Gotham som dreper mafiaen, og alle er mistenkte.

10. «Batman: THe Cult» - Skrevet av Jim Starlin og tegnet av Bernie Wrightson. En skjult juvel som har falt litt i skyggen av de største navnene. Batman blir fanget og hjernevasket av en gruppe ekstremister. Selv etter å unnslippet kulten klarer han ikke å komme seg på beina og får støtte av sin gamle makker Rob.

Se bildeserie: Fra Lynvingen til Batman

Foto: Pål Christensen