Madonna blir omsider en del av rockens æresgalleri natt til tirsdag. Musikere har ikke mulighet til å få innpass før det har gått 25 år siden deres første utgivelse, og akkurat så lang tid er det siden hun slapp sitt første album.

«Rock and roll hall of fame» er et æresgalleri og museum i Cleveland, USA, men seremonien for de nye hodene i galleriet holdes i New York. Hvert år siden 1986 har et knippe artister, band og produsenter fått sitt bilde på veggen.

Før kveldens utdeling har over 150 artister og band fått æresbevisningen, blant annet U2, Elvis Presley, The Beatles, R.E.M og Frank Zappa. I år får de selskap av nevnte Madonna, Leonard Cohen, John Mellencamp, The Dave Clark Five og The Ventures.

Stemmes fram

Artistene og bandene stemmes fram av 600 personer innenfor musikkindustrien. De som har flest stemmer kommer inn i «Hall of fame». The Dave Clark Five og John Mellencamp har vært nominert tidligere, men først i år var stemmene mange nok for deres del. Madonna har logisk nok ikke vært nominert tidligere, men trengte bare ett forsøk på å komme inn i varmen.

Kanskje ikke så rart. Madonna har solgt over 200 millioner album på verdensbasis. Magasinet Forbes har kåret 49-åringen til den kvinnelige artisten som tjener mest i verden. Hun skal være verd så mye som 325 millioner dollar, godt over 1,6 milliarder norske kroner. Siden debuten i 1983 har hun gitt ut ti album. Hennes ellevte, «Hard Candy», slippes sannsynligvis i april.

Lang ventetid

Leonard Cohen har ventet adskillig lenger enn Madonna for å komme med i «Rock and roll hall of fame». 73-åringen ga ut sitt første album i 1967, og mange mener nok at han fint kunne fått hedersbevisningen på et tidligere tidspunkt.

Det samme kan sies om The Dave Clark Five, også kjent som The DC5. Den britiske popgruppen var aktive fra 1957 til 1970, og var i sin tid en konkurrent til The Beatles.