Blir med på en morsom øvelse: Filmanmelder anmelder på forhånd .

Julefilmene ramler inn, og forventningene til dem er allerede på plass etter massiv forhåndsreklamering. Hvilke filmer skal vi se, og hvilke er det grunn til å ha høye forventninger til?

Filmanmelder Arild Abrahamsen i Stavanger Aftenblad syntes det var en morsom tanke å forhåndsanmelde dem utifra regissør, casting, tema og livet generelt.

Kinoene har åpnet julefilmpresangen på forhånd. «The day the earth stood still», «Stille kaos» og «The Women» sneik seg inn med premierer allere forrige uke. Og fredag kommer den norske storsatsingen «Max Manus».

Terning to til «Max Manus» (19.desember)

Vår anmelder har liten tro på krigsdramaet. Her er hans forhåndstanker om filmen:

«Axel Hennie spiller en av Norges største motstandshelter, og Nicolai Cleve Broch er også med, så vår tids Jordal & Ousdal er til stede. Regien er ved Espen Sandberg og Joachim Rønning, som skapte seg en kortvarig internasjonal karriere ved å lage «Bandidas» med Penelope Cruz og Salma Hayek.

Terningkast 2. Jeg ville heller ha sett Per Christian Ellefsen spille drapsrobot i Terminator 4. Og hva kan disse to regissørene få til med ei tid uten utringninger?»

Og dette tror anmelderen vår om de andre julefilmene:

«Georgias dagbok»

«Georgias dagbok» med undertittelen «Bekjennelser om gutter, klining og katter», laget av Gurinder Chadha, som i sin tid regisserte den friske komedien «Skru'n som Beckham». Tittelrollen spilles av Georgia Groome fra Nottingham, England, England, og handlingen skildrer ei 14 år gammel jente som skriver dagbok om alt som skjer inklusive kyssing. Britisk komedie.

Terning 5. Her kjenner jeg lune forventninger om julens kosekomedie.»

«Australia» (2. juledag)

«Laget av verdens flinkeste australier Baz Lurhman, som laget «Moulin Rouge». Ulvemannen Hugh Jackman sammen med sivtårnet Nicole Kidman. De to driver kveg gjennom rough-en i Australia selv om hun er en britisk aristokrat. Men krigen truer. Julehelgens storfilm.

Terning 5. Det blir storslagent. Det blir gammeldags romantisk og kjønnsmodent og visuelt flott, og kanskje gjenoppstår Queen og synger hitten «Australia, Australia» sånn at domkirken griner.»

«Historien om Desperaux»

«Animasjonseventyr om en mus med rød lue. Handler om en ærgjerrig liten gnager som er for stor for sine artsfrender og blir utstøtt.

Terning 4. Fordelen ved denne filmen kan være at den er dramatisk, og ikke søt-vittig. Søt-vittig er nok nå.»

«Klassen»

«Gullpalme-vinner fra Cannes. Spillefilm om en skoleklasse i Paris, men laget nesten som en dokumentar. Basert på boka til læreren i filmen.

Terning 2. Nei, jeg tror ikke at virkeligheten kan gjenskapes ved at den blir spilt av de som opplevde den. Garantert et troverdighets-paradoks fra Frankrike.»

«Niko og veien til stjernene»

«Årets julenisse-animasjon. Handler om et lite reinsdyr som alle ler av fordi han er klønete, men pappa tilhører julenissens elite, og det vil gjerne også Niko. Han drar på helteferd for å finne faren og redde julen. Finsk faktisk.

Terning 3. Neitakk, søte reinsdyr hører hjemme på stygge strikkegensere.»

«De usynlige barna»

«Denne filmen er laget i samarbeid med Unicef, og sju av verdens regissører har laget hver sin historie om barns vilkår i verden i dag. De mest kjente regissørene er Ridley Scott, John Woo, Spike Lee og Emir Kusturica.

Terning 1. Nei. Vondt. UNICEF skal ikke engasjere seg i å underholde de rike og sentimentale.»

«Yes man»

«Her kommer julens amerikanske ressurs-komedie nummer énmed Jim Carrey og Zooey Dechanel. Handler om en mann som blir med i et selvhjelpsprogram med ett enkelt prinsipp: Du skal si ja til alt. Peyton Reed har laget både komediene «Bring it on» og «Down with love».

Terning 3. Jim Carrey er nesten like langt ute i dødens sone som James Stewart og Start fotballklubb. Dette er for skreddersydd for hans zombie-ego.»

«My best friend's girl»

«Og julefilmenes ressurs-komedie nummer to med Dane Cook, Kate Hudson, Alec Baldwin og Jason Biggs. Hudson spiller Biggs' drømmedame, men han blir forlatt og hyrer bestekameraten Dane Cook som har som spesialitet å få dumpedamer til å angre seg fordi han konstruerer verdens teiteste date.

Terning 2. Gi meg Kate Hudson, og jeg skal klare å finne på tretti stygge ord som begynner på X, W og Z. Gi meg Jason Biggs, og jeg blir stum som en manet.»

Juleoverraskelser

Anmelder Abrahamsen hadde forhåndsanmeldt tre julefilmer som nå har hatt premiere også. Da delte han ut en femmer til «The Day The Earth Stood Still», en treer til «Stille kaos» og toer til «The women».

Han traff ganske godt. Men selv en dreven anmelder kan la seg overraske. «The Day The Earth Stood Still» avspiste han med en toer etter at han hadde sett den.

«Stille kaos» fikk seg en treer før den var sett, men ble belønnet med en femmer til slutt. «The women» fikk på forhånd en toer, og toere og treere og laaange gjesp fikk den jammen over hele anmelderfjøla etter den hadde fått vist seg fram også. Abrahamsen selv har ikke anmeldt den etter å ha sett den.

«The Day The Earth Stood Still»

«Keanu Reeves og Jennifer Connelly er gode navn i de rette kretser, og når man legger til John Cleese og Will Smiths sønn Jaden, kan dette utmerket godt gå bra. Filmen er en nyinnspilling av sci-fi fra 1951 om en UFO som rammer Jorden med samme virkning som amerikanske finansinstitusjoner og truer alle med utslettelse. Scott Derrickson regisserte.

Terning 5. Scott Derrickson laget «The exorsism of Emily Rose» og «Hellraiser: Inferno», så her kan det fort bli fugl i fjøsvifta!»

«Stille kaos»

«Italienernes yndling Nanni Moretti spiller eksistensiell komedie sammen med blant andre Valeria Golino. Enslig far takler sorgen ved å flytte kontoret sitt til parken utforbi datteras skole.

Terning 3. Moretti er et forgjengelig sjarmpåfunn, og Italia er et forlatt filmland.»

«The women»

«Meg Ryan og Annette Bening er gode navn for de som egentlig ikke går på kino. Men her er med flere: Eva Mendes, Debra Messing, Bette Midler, Candice Bergen, Carrie Fisher, Debi Mazar, Cloris Leachman, Jada Pinkett Smith. Og det er faktisk en handling: Rik nyorkdame skiller seg og blir venner med en haug med damer. Basert på Clare Booth Luces skuespill.

Terning 2. Her lukter det Sex og storby for de som kan flere enn 15 bokstaver. Tenk deg å følge overklassedamers samtaler i nesten 100 minutter!»