KRISTIANSAND: — Vi hadde god tro på at filmen skulle gå bra, men dette besøkstallet er over all forventning, sier kinodirektør Petter Benestad i Kristiansand til fvn.no.

«Max Manus» hadde premiére fredag, og i løpet av helgen har 5000 sett krigsdramaet i Kristiansand. Ingen annen norsk film kan vise til så gode besøkstall åpningshelgen. Filmen hadde seks daglige visninger i helgen, både på formiddagen og kvelden.

— Kveldsforestillingene både i sal 1 og sal 4 var helt fulle, forteller Benestad.

Rekordbesøk i hele landet

Filmen med Aksel Hennie i tittelrollen satte rekorder over hele landet i helgen. Siden festpremiéren i Oslo onsdag har den totalt blitt sett av 143.278 kinogjengere, hvorav 134.522 besøk er fra fredag til søndag.

Med dette slår filmen den norske åpningsrekorden til «Fritt vilt 2», som i oktober solgte 101.622 billetter sine første tre dager på kino.

Bygger på en sann historie

«Max Manus» beskrives som et usminket krigsdrama. Filmen bygger på den virkelige historien om motstandsmannen Max Manus (1914-1996). Han var soldat i Kompani Linge i de frie norske styrkene i England, og senere storsabotør i Norge under krigen fra 1940 til 1945. Filmen har som intensjon å vise hvilken effekt krig har på mennesker.

I tillegg til Aksel Hennie, finner vi i sentrale roller blant andre Nicolai Cleve Broch (Gregers Gram) og Agnes Kittelsen (Tikken Lindebrække).

Espen Sandberg og Joachim Rønning har regi på filmen, og manus er skrevet av Thomas Nordseth-Tiller.

Filmen har stort sett fått en god mottakelse i pressen, men 4 og 5 på terningen i de fleste store avisene.

Kan gjøre 2008 til rekordår for norsk film

Kinodirektør Petter Benestad tror filmen vil bli den største publikumsvinneren i julen og romjulen.

— Den vil markere en bra slutt på et godt norsk kinoår, sier Benestad.

Stavanger Aftenblad skrev tidligere denne måneden at hvert femte kinobesøk i år har gått til en norsk film.

Tall fra 15. desember viser at det har det vært 2.240.000 besøkende på norske filmer i år. Det ligger 137.000 under rekordåret i 2003. Fortsetter folk å strømme til kinosalene for å se «Max Manus» kan 2008 bli det beste året for norsk film noensinne.