KRISTIANSAND: – Det er, som de fleste vet, særdeles stramme økonomiske tider i kommunen. Det er de færreste som blir fornøyd med det de får tildelt, sier rådmann i Kristiansand, Tor Sommerseth.

Fredag møtte han ledelsen i Kilden drift for å diskutere hvor mye penger Kristiansand kommune skal bevilge til Kilden neste år.

De 4,4 millionene Kilden har bedt om skal dekke kommunens andel av husleien og lokal, kunstnerisk virksomhet de fire siste månedene av 2011. Rådmannen har svart at kommunen har satt av 2,8 millioner til dette formålet.

Over bordet

I svaret til Kilden skriver rådmannen blant annet:

«Kristiansand kommune har ikke blitt involvert i de prosessene og beslutningene som har ført fram til et kostnadsfordelingsprinsipp(…). Kilden Drift AS kan ikke forvente at Rådmannen i Kristiansand nærmest over bordet skal gi sin tilslutning til en modell som påfører kommunen økte kostnader i denne størrelsesorden.»

– Det foreligger en modell for hvem som skal betale hva til Kilden. Vi mener kommunen ikke har vært godt nok involvert i arbeidet med denne fordelingsnøkkelen. Om det er vår skyld eller Kildens skyld vil jeg ikke ta stilling til, sier Sommerseth.

Stiller spørsmål

3. august neste år overtas Kilden av det nye driftsselskapet som ledes av Bentein Baardson. Husleien begynner å løpe fra september. Husleien skal betales av Kristiansand symfoniorkester, Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand kommune.

Til dette har Kilden bedt kommunen om 1,2 millioner kroner neste høst. Disse pengene utgjør en del av totalsummen Kilden har bedt om.

I svarbrevet fra rådmannen står det:

«Vi aksepterer ikke umiddelbart at kulturhusvirksomhetens andel av FDVU-kostnadene(Forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling) må være på over 1,2 mill kr for noen måneder i 2011 hvor huset ennå ikke er åpnet for publikum.»

– Her er det så mange tall ute og går. Hensikten med dette brevet var å få til en god dialog med Kilden om dette. Så får vi ta det derfra, sier Sommerseth.

– Blir kommunens tilbud om 2,8 millioner stående?

– Vi må ta dette fra en kant. Hva vi eventuelt gjør med tilleggsbevilgninger kan jeg ikke si noe om nå, sier Sommerseth.

– Er det et økonomisk klima i kommunen som gjør at bevilgningen kan økes?

– Jeg vil ikke karakterisere den ene eller andre veien nå. Det viktigste er at vi nå snakker godt sammen, sier rådmannen.

Overrasket over kritikken

Direktør i Kilden drift, Bentein Baardson, er overrasket over at rådmannen mener kommunen ikke har vært tilstrekkelig involvert i prosessen rundt Kildens pengebehov.

– Pengebehovet er bare en konsekvens av det som er satt i gang av politikerne i Kristiansand for flere år siden. Det vil være veldig dumt dersom Kilden, en investering på 1,7 milliarder, ikke skal kunne brukes av alle fordi det ikke bevilges nok penger, sier Baardson.

I forrige uke var han i flere møter med kommunen. Han kjenner til at kommuneøkonomien er presset og at gjeldsgraden er relativt høy. Enkelte politikere peker raskt på de kraftige investeringene i Kilden når budsjettet skal diskuteres.

– Jeg har stor forståelse for at det er vanskelige tider, men mener likevel det må kunne gå an å sørge for både et godt kulturtilbud og et godt omsorgstilbud. De fleste andre norske byer har klart det. Jeg mener vi må kunne si som Ole Brumm: Ja takk til begge deler, sier Baardson.

– Hva skjer dersom dere ikke får de pengene dere ber om?

– Da får det store konsekvenser for tilbudet vårt. Men jeg tror dette kommer til å ordne seg veldig greit etter at vi nå er i en dialog med kommunen. Og så må du huske at det er ikke rådmannen som bestemmer over pengene. Det er politikerne, sier Baardson.

– Dårlig dialog

Økonomi— og stabsdirektør i Kilden drift, Gunnar Thon Lossius, deltok også i møtene med kommunen i forrige uke. I sitt brev til Kilden drift peker rådmannen på manglende kommunikasjon.

— Kommunikasjonen har ikke vært god nok. Det tror jeg vi kan si. Du vet, kommunikasjonen er enten veldig god eller ikke god. Et eller annet sted på veien har vi ikke klart å formidle budskapet vårt godt nok. Vi jobber med å skaffe de beste vilkårene for Kilden. Rådmannen har mye annet å tenke på. Jeg tror alle misforståelser er oppklart etter møtevirksomheten forrige uke, sier Lossius.