— Det jeg har å si, har jeg sagt i brevet til sangerne. Jeg har ikke lyst til å kommentere saken noe ut over det, sier Marianne Sødal Misje til Fædrelandsvennen.

Sødal Misje har vært engasjert som kunstnerisk leder for Kristiansand Solistensemble (KSE) siden 1. juni 2007. I sommer trakk hun seg, etter sju år i stillingen. Det opplyste hun korets medlemmer om i et brev datert 31. mai. Fædrelandsvennen har fått tilgang til brevet, der Sødal Misje blant annet skriver følgende:

«Kilden har tilbudt meg en halv stilling som kormester - noe jeg for så vidt har fungert som i 7 år. Men i tilbudet ligger verken forsikringer eller intensjoner om at jeg skal fullføre kunstneriske produksjoner. Det vil si at jeg får forberedende og tilretteleggende funksjon for andre dirigenter - og kanskje utelukkende det. For meg er det kunstnerisk ikke tilfredsstillende.«

Uenige om veien videre

Etter at Sødal Misje trakk seg som kunstnerisk leder for KSE fra 1. juni inneværende år, står solistensemblet for tiden dermed uten dirigent og kunstnerisk leder. Sødal Misje skriver at hun har andre tanker enn Kilden om hvordan solistensemblet skal drives videre:

«Ledelsen vil ikke ha en gruppe faste sangere, men sette sammen fra produksjon til produksjon. Selv om man da (trolig) vil bruke enkelte sangere fra regionen, tror jeg dette vil ødelegge for en nødvendig lokal forankring.«

Sødal Misje mener at Kilden setter en strek over kontinuiteten som er opparbeidet siden korets oppstart i desember 2006. Hun skriver at hun fra dag én har arbeidet for små, faste engasjementer for sangerne, slik flere har gjort før henne.

«Jeg har ingen grunn til å tvile på at Kildens ledelse ønsker kor av høyeste kvalitet - men jeg er altså uenig med dem om hvordan man får det.» skriver den tidligere kunstneriske lederen avslutningsvis.

Påvirker Sølvstrupene

Sødal Misje har også ledet seniorkoret Sølvstrupene, som har samlet over 100 sangglade mennesker fra 62 år og oppover. Foto: Anne Smith Lorentz

I tillegg til solistensemblet, har Sødal Misje også ledet seniorkoret Sølvstrupene, sammen med Anne Haugland Balsnes. I et brev til Sølvstrupenes medlemmer, som Fædrelandsvennen også har fått tilgang til, informerer Sødal Misje om at hun også avslutter arbeidet med seniorkoret.

Kilden: — Synd

KSO-direktør Stefan Skjöld bekrefter at Kilden tilbudte Sødal Misje en halv stilling som kormester, og mener det er synd at hun takket nei.

— Vi ønsket henne her. Det var tre punkt som gjorde at hun sa nei. Hun var lei av å forberede koret for andre dirigenter, og det skjønner jeg. Hun hadde også et krav om å dirigere orkesteret, og det kunne vi ikke godta som krav. Til slutt var vi enige om målet for KSE, men uenige om veien fram mot målet, sier Skjöld, som skryter av Sødal Misje.

— Hun er lokal, og betyr mye for kormiljøet på Sørlandet. Hun er en gestalt i kulturlivet her, og det mister vi, sier KSO-direktøren.

Nå leies det inn dirigenter og korledere for solistensemblets musikalske oppdrag. Skjöld regner med å ha Sødal Misjes arvtaker på plass innen neste høst.

Medlemmer slutter

Uenigheter om hvordan Kristiansand Solistensemble skal drives fremover er en av årsakene til at Marianne Sødal Misje i sommer ga seg som kunstnerisk leder. Flere av medlemmene er også usikre på hvordan fremtiden blir for KSE. Foto: Kristin Ellefsen

Flere medlemmer har gitt seg i KSE grunnet Sødal Misjes avgang. De resterende medlemmene skal inn til ny prøvesang.

— Jeg skjønner at Marianne gjør det ut fra sine ønsker, men det er fryktelig synd. Vi har ingen her på Sørlandet som har hennes kompetanse til å drive et slikt kor på sikt. Det er hovedgrunnen til at jeg slutter, sier Runar Nørsett.

I sommer trakk han seg ut av KSE. Nå frykter han for korets fremtid.

— Ja, det gjør jeg. Koret blir pulverisert. Jeg frykter det blir en stor pool av sangere som brukes på store prosjekt, mens egne prosjekt som KSE har hatt kommer til å forsvinne, sier Nørsett.

- Enestående

Tormod Lindland har også trukket seg fra KSE. Gjennom sine nærmere 40 år i korvirksomhet har han aldri samarbeidet over tid med noen som har Sødal Misjes kapasitet, engasjement og evne til å utnytte ressursene optimalt.

— Hun har en dedikasjon og en musikalitet som er enestående. Hun er hel ved, og det er vanskelig å forstå at ikke Kilden ser det, sier Lindland, som ikke har vært i KSEs basisgruppe av sangere de siste årene.

Flere av KSE-medlemmene er bekymret for korets fremtid etter Sødal Misjes avgang. De som ønsker å fortsette, skal inn til prøvesang i løpet av neste uke.

— Begrepet KSE vil bestå, men hvem de er og hva de skal jobbe med er jeg spørrende til. KSE mister litt identitet, men det kan fremdeles bli gode prosjekter, sier Andrew Wilder, som har bidratt i koret i enkelte prosjekt de siste årene.