Svein Harberg (H) leder Stortingets kulturkomite og vil gjerne hjelpe Hovefestivalen. Foto: Tore André Baardsen
Benedikte Nilsen er daglig leder i Hove Republic AS, og har gitt seg selv fram til desember på å skaffe 5 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
Ordfører Einar Halvorsen (H) har undersøkt om ikke de andre bystyrepolitikerne også vil hjelpe Hovefestivalen. Foto: Torgeir Eikeland

— Hvis vi greier å lage et spleiselag kan det være grunnlag for ny festival neste år. Jeg jobber nå opp mot statsråden for å finne ut om det ligger noen penger i statsbudsjettet som vi kan bruke til dette, sier Svein Harberg (H). Lederen for Stortingets kulturkomite har engasjert seg i arbeidet med å få på beina en gjenoppstart av Hovefestivalen neste år.

— Det er nok riktig at min geografiske tilhørighet gjør meg ekstra motivert for å finne en løsning på dette. Samtidig er det naturligvis slik at Hovefestivalen søker støtte på lik linje og på samme måte som alle andre festivaler. Statlig støtte avhenger også av at de får støtte lokalt, sier Harberg som sitter på Sørlandsbenken på Stortinget.

Det var i begynnelsen av oktober det ble klart at neste års Hovefestival er avlyst på grunn av økonomiske vansker. Etter å ha gått i underskudd med 3,5 millioner kroner i fjor, og kanskje enda mer i år, ble festivalen lagt på is av de britiske eierne. Samtidig forsvant bookingsjef Toffen Gunnufsen til Skral Festival, men firmaet Hove Republic AS eksisterer fremdeles.

Fem millioner

Den siste måneden har daglig leder Benedikte Nilsen arbeidet for at det likevel skal bli arrangert festival til sommeren. De britiske eierne krever at fem millioner kroner ekstra legges på bordet før de vil gå med på å arrangere ny festival til sommeren.

— Vi kommer til å søke offentlige instanser om penger, skriver hun i en sms til Fædrelandsvennen. Nilsen har gitt seg selv frist fram til desember til å skaffe pengene til veie. Hun sitter selv i Arendal bystyre for Høyre, og nå ser det ut til at hun har partifeller som ønsker å hjelpe på flere nivåer.

— Hovefestivalen må komme med en søknad basert på en god finansieringsplan, og det vet jeg at de jobber med, sier ordfører Einar Halvorsen (H) i Arendal.

— Hvordan står det til med viljen til å hjelpe?

Aldersgrense revurderes

— Jeg kan være så ærlig å si at jeg har vært i kontakt med gruppelederne for de andre partiene i bystyret. Formannskapet virker positivt innstilt, men dette avhenger av at vi kommer fram til en god finansieringsmodell. Hovefestivalen var et fantastisk arrangement som virkelig satte byen på kartet, sier Halvorsen.

Han er også villig til å diskutere aldersgrensen på festivalcampen skulle det komme til en ny festival. Denne ble i år satt til 18 år etter press fra politi og kommune for å hindre ungdomsfyll. I følge arrangørene reduserte dette billettsalget med 20 prosent.

— Dette er noe vi er nødt til å se på på nytt. Hverken du eller jeg klarer jo å hindre at en person under atten år nyter alkohol, og jeg tror ikke det har vært noe verre på Hove enn det er ute i byen, sier ordføreren.

Også fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H) er betinget positiv til å støtte festivalen økonomisk:

— Jeg er i dialog med festivalledelsen. Det vil kreve en solid innramming og utvikling av driftsmodellen for at vi skal kunne svare positivt på en søknad om støtte i fylkestinget. Det er ingen tvil om at Hovefestivalen løfter og setter et positivt stempel på landsdelen, skriver han i en sms til Fædrelandsvennen.

Men selv om politikerne er positive, sliter åpenbart Hove Republic AS med å skaffe seg sponsorer fra næringslivet.

— Jeg hadde håpet av flere private bedrifter hadde sett viktigheten for dem i at Hove er med på å bygge Sørlandet som et attraktivt sted å bosette seg, skriver Benedikte Nilsen til Fædrelandsvennen.