Alex Scherpf ble født i Tyskland i 1955 og flyttet til Kristiansan som 10-åring. I 1985 gikk han ut av regilinja ved Statens teaterhøgskole, etter tre års studier. Fra 1985 til 1997 regisserte han flere teaterstykker, både ved Agder Teater, Det norske teater, Teater Ibsen og Nationaltheatret. I 1997 ble han teatersjef ved Beaivvas Sami Teahter (Det Samiske Nasjonalteatret), og han ble der til 2002. Fra 2005 til 2008 var Scherpf teatersjef ved Agder Teater.

Scherpf har også fungert som tekstforfatter, skuespiller og instruktør ved ulike oppsetninger, og han har regissert filmer, musikaler og revyer. Han har mottatt ulike priser for sine produksjoner, blant annet Komiprisen for beste forestilling i 2005 ("Hurra for Andersen") og Heddapris for beste scenografi/kostyme i 2000 ("Vølunds Saga" ved Det Samiske Nasjonalteatret). Han fikk også Kulturprisen i Kautokeino kommune i 2002, og i fjor ble han tildelt Vest-Agder fylkes kulturpris.

Kjempet mot kreften

Scherpf fikk påvist hjernesvulst høsten 2011, og var gjennom både stråling og cellegiftbehandling. I to og et halvt år har han kjempet mot kreften. Hele tiden med god støtte fra sin kone Reidunn Gøthesen.

Ole Geir Feste sørger over tapet av en god venn. - Jeg har gjort en haug av monologer som Alex har instruert. Å jobbe så nært sammen når man er en skuespiller og en instruktør, da blir man kjent. Jeg må bøye meg i støvet, sier Feste. Foto: Reidar Kollstad

— Alex lærte meg alt. Nå tenker jeg bare: "Tusen takk, Alex". Han hadde en kreativitet og en begeistring i det han gjorde. Mer kan jeg ikke si akkurat nå, sier Ole Geir Feste, som har vært mye hos familien Scherpf den siste tiden.- Nå var jeg så heldig å være med Alex den siste uken, og aller først må jeg få si at han har en fantastisk kone. Reidunn har vist en utrolig omsorg for Alex i sykdomsperioden, sier komiker Rune Andersen.

Han har jobbet tett med Alex Scherpf ved mange anledninger, og han bekrefter at det gikk fort mot slutten for Scherpf.

— Ja, det gikk veldig fort på slutten. Alex har hatt det fryktelig vondt, men på slutten hadde han det ikke vondt, sier Andersen.

Maestro med stor m

Rune Andersen mener Alex Scherpf er en av dem som har skapt forandring med sine meninger. Foto: Reidar Kollstad

— For meg var Alex en maestro med stor m. Han har lært meg det jeg kan om å stå på en scene og om revy. Jeg var veldig glad da Alex fikk Vest-Agder fylkes kulturpris i fjor, at han fikk den før han gikk bort. Det var en anerkjennelse han satte stor pris på, forteller Andersen, som beskriver Scherpf som en sterk stemme i det offentlig rommet.- Han var en kompromissløs mann, og veldig utypisk sørlending, noe som gjorde ham kontroversiell for mange. Det er stemmer som Alexs som er med på å skape forandring. Han har betydd mye for utrolig mange, sier Andersen.

— Er det noe spesielt fra Scherpf du tar med deg videre?

— Ja, det er det. Jeg tar alt med meg videre. Alex skulle hatt regi på mitt neste soloshow, men nå blir det ikke sånn. Men jeg tar med meg det å våge å være leken, det å våge å være kontroversiell, det å våge å vise følelser. Han er en stor mann, og det er et stort tap for både Kristiansand og hele det norske teatermiljøet, sier Andersen.