KRISTIANSAND: — Det er livespillingen som er det aller viktigste. Det er rått og ekte, sier Ida Jenshus.

Etter strålende kritikker og to spellemannpriser, kommer hun fredag for første gang til Kick og Kristiansand. Lørdag spiller hun på Søgne gamle prestegård.

— For meg er det naturlig og viktig å gi alt av meg selv. Det er på scenen jeg føler meg mest hjemme, der er det rom for hele følelsesspekteret: Fra mitt meste glade til mitt mest sårbare. Sånn har det alltid vært. Det er der jeg føler jeg at livet gir mest mening. Det er en ubeskrivelig rus, sier hun til Fædrelandsvennen.

Ikke sjangerbestemt

Jenshus fikk spellemannpris i countryklassen for sine to første plater. Men albumet "Someone to Love", som kom i oktober, er nærmere pop og rock enn det er country. Selv bryr ikke 25-åringen seg om sjanger.

— Det jeg vil er å lage musikk med sjel. Jeg skriver ikke ut fra sjanger, og jeg ser ikke på meg selv som én type artist. Det har vært en naturlig utvikling for meg. Det ville ikke vært noe poeng i å lage en plate som var lik den forrige. Drivkraften ligger i å skape noe nytt, sier hun.

Det ferske albumet er produsert av Kåre Vestrheim, som tidligere har stått bak plater med artister som Odd Nordstoga, Motorpsycho og Åge Aleksandersen. Og på "Someone to Love" har han fått fram akkurat det lydbildet Ida Jenshus ønsket seg. Og den unge artisten kan fortelle at når det gjelder lyd, så er det én mann som har inspirert henne mer enn noen annen. Den kanadiske låtskriveren og produsenten Daniel Lanois.

Publikum doblet

— Han har vært en rød tråd gjennom platene jeg har blitt glad i gjennom årene, uten at jeg var klar over det. Plater av U2, Emmylou Harris, Neil Young, Willie Nelson og Bob Dylan. Han får fram en atmosfære med mange lag, som er veldig spesiell, forklarer låtskriveren.

Jenshus vant talentkonkurransen "Lyden av lørdag" på NRK i 2007. Deretter platedebuterte hun med "Color of the Sun" året etter, men det er først etter den nye plata at det har tatt av rundt Steinkjer-artisten. Hun er for tiden midt i en omfattende norgesturné og har doblet publikumstallet fra tidligere konserter.

— Jeg er glad for at flere har fått øynene opp for det jeg driver med. Og jeg er glad for at de ikke sammenligner meg med andre, men ser at jeg har egenart. Det er det alle artister ønsker, sier Jenshus, som har et sterkt forhold til Sørlandet, selv om hun ikke har spilt I Kristiansand tidligere.

— Jeg har slektninger i Lillesand, og har derfor mange minner derfra. Og jeg gleder meg veldig til å spille i Kristiansand og Søgne for første gang.