Monika Winther har laget en abstrakt hage. Foto: Sondre Steen Holvik
Linn Pedersens hus "Pupillen" er kledd med brente planker, en japansk teknikk som gjør at treverket ikke behøver videre vedlikehold. Foto: Sondre Steen Holvik
Anders Smebye & Anders Dahl Monsen har laget pizzaovnen "Eremitten pizza og øl" Foto: Sondre Steen Holvik
Gimle Park og Skulptur skal stå midlertidig i ett år. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Ett døgn før åpningen lørdag kveld, er det en del som gjenstår i arboretet på Gimle gård. Det plutselige væromskiftet til snø, sludd og regn satte en liten bremser for kunstnerne som er i ferd med å anlegge en skulpturpark.

— Jeg trodde ikke det skulle bli sommer, men sludd var jeg ikke forberedt på, sier kunstner Tiril Hasselknippe til Fædrelandsvennen.

Apokalypse-inspirert

Men kunstnerne blir ferdige. Det blir bare en hektisk innspurt til åpningen.

Hasselknippe har støpt tre balkonger i betong, som har fått navnet «Balconies». De er inspirert av apokalypsen, og er en fremspeiling av fremtiden når noe faktisk har gått galt. For hva skjer når dagens kjente strukturer er borte. Blir vi da som ville dyr?

— Tanken er at disse balkongene har falt ned som ruiner og at de kan brukes som vannkar. Det blir som en slags savanne med naturlige fiender der alle samles om det samme behovet for vann, forteller Hasselknippe om sitt prosjekt.

Anders Smebye & Anders Dahl Monsen har laget pizzaovnen "Eremitten pizza og øl" Foto: Sondre Steen Holvik

400.000 fra KORO

Skulpturparken som helhet er initiert av Anders Smebye, Ann Cathrin November Høibo, Linn Pedersen og Jan Freuchen i samarbeid med Agder naturmuseum og botaniske hage. Freuchen og Pedersen er samboere og bor i nærområdet til Gimle Gård. De bruker området mye og, fikk en lys idé etter å ha sett Michael Rieus skulpturpark på stedet.

— Det er nydelig her, men vi har lagt merke til at det står litt ubrukt. Både jeg og Linn har jobbet med skulpturer ute før, og bestemte oss for å sparke i gang noe. Vi synes rett og slett det var en glimrende idé, forteller Jan Freuchen.

Kunstnerne har jobbet hardt for å få finansiert prosjektet, og endte opp med å få det fullfinansiert med rundt 600.000 kroner, mye takket være støtte av KORO på 400.000 kroner.

— Det er bemerkelsesverdig, og overraskende at vi fikk tilslag på et så stort beløp, sier Freuchen.

En del av støtten skal brukes til arrangementer på stedet. Skulpturparken er midlertidig, og skal stå i ett år.

Monika Winther har laget en abstrakt hage. Foto: Sondre Steen Holvik

Abstrakt drivhus

Anders Smebye & Anders Dahl Monsen har laget pizzaovnen «Eremitten pizza og øl». Denne vil brukes til å lage pizza til gjestene på åpningen lørdag kveld. Sverre Gullersen har invitert flere kunstnere til installasjonen «Galleri Bunt», mens Ann Cathrin November Høibo har laget skulpturen «Hello Titty» som skal henge fra et tre.

Linn Pedersens hus "Pupillen" er kledd med brente planker, en japansk teknikk som gjør at treverket ikke behøver videre vedlikehold. Foto: Sondre Steen Holvik

Jan Freuchen har laget en slags utedusj med navn «Vårt hjem», og Linn Pedersen har bygget et hus med brente planker ved navn «Pupillen», inspirert av Thilo Schoder. Det abstrakte drivhuset «Start Where You Are. Use What You Have. Do What You Can», står Monika Winther for. Det er inspirert av Babylons hage.— Jeg har laget et abstrakt drivhus basert på hvordan ting faller i skogen, der det oppstår små habitater og drivhus. Dessuten er det mye i jorda her, så det blir litt sånn «survival of the fittest». Jeg har kontroll til et visst punkt, så tar naturen over, forteller Winther som både er kunstner og gartner av yrke.