— Det er uhyre krevende fordi jeg ikke er en trent musikalartist. Samtidig er det veldig gøy og utfordrende. Det er superfint når man får det til, men jeg er nervøs. Jeg er det.

- Er det premieren eller det å synge du er nervøs for?

— Jeg har vært nervøs fra dag én, til og med når det gjelder å synge for de andre i gruppa. Det handler mye om å tøye grenser. Musikal på sitt beste er også en form for tekstformidling. Jeg håper folk hører mer på hva jeg forteller enn hvordan jeg synger det!

Torsdag kveld var det prøver på "Skyfri himmel" i Fjæreheia. Fra venstre ser du Ole Geir Feste, William Otto Iversen, Charlotte Kristiansen, Anne Ma Usterud og Agnes Kittelsen. Foto: Kjartan Bjelland

— Storslagent

Tirsdag er det premiere på «Skyfri himmel», der Agnes Kittelsen spiller moren til ungjenta Anna (spilt av Charlotte Kristiansen).

Fædrelandsvennen treffer skuespilleren i en ledig stund på Kilden, før det bærer videre til prøver i Fjæreheia.

— Amfiet er storslagent, voldsomt, men på samme tid intimt. Det er bra at landsdelen har en arena av så stor kvalitet. Hadde det ikke vært for at det er en musikal hadde jeg insistert på ikke å bruke mikrofon. Det er veldig gøy å jobbe i et amfi og kjenne at stemmen bærer.

- Bør ha regionteater

Agnes Kittelsen beskriver møtet med Kilden som gjennomprofesjonelt fra dag én.

Jeg har aldri ønsket meg et A4-liv. - Det er et uhyre ressurssterkt apparat. Men jeg kan ikke forstå at når man først har fått dette huset, at man da også ikke kan få et regionteater. Det kan favne begge Agder-fylkene. Det er ikke noe ensemble her. Det er en diskusjon man virkelig burde ta her nede. Man ser jo på publikumstallene at dersom sørlendingene får et tilbud, så kommer de.

Det har vært diskutert om Agder Teater skal gå for en modell med prosjektteater eller gå for åremålsensemble. Til høsten får teatret et åremålsensemble på fem personer.

— Et åremålsensemble er en god start. Med et ensemble får man bygget opp noe over tid, og man får bygget opp et repertoar. Ser man til Stavanger så er teateret en ressurs for byen i seg selv, for tilreisende og for hele teater-Norge. Det er vanskelig å bygge opp noe slikt, men et sted må man jo begynne.

Nyforlovet

Agnes Kittelsen har mange jern i ilden. Til høsten blir det nye forestillinger med «Brand» og «Bo bedre», i tillegg blir det to nye teaterforestillinger. Hun er Amanda-nominert for innsatsen i «Staying Alive», også har hun nettopp forlovet seg med artistkjæresten Lars Winnerbäck.

— Det kjennes bra og veldig riktig, sier hun.

Begge har barn fra tidligere forhold. Hun har sønnen Vetle i Oslo, mens Winnerbäck har sønnen Ebbe i Stockholm. Siden begge vil bo nær barna sine, har de valgt å pendle. Det kommer de også til å fortsette med. — Jeg skjønner at det kan oppleves som spesielt, men jeg har aldri ønsket meg et A4-liv. Livet blir som det blir, og man tar noen valg med de konsekvensene det får. Jeg er glad for hvordan livet mitt har blitt, sier Agnes Kittelsen og smiler.

Men selv om det blir både mye jobb og mye pendling, oppholder Kittelsen seg stadig mer i hjembyen Kristiansand.

Salte svaberg og krabber

— Jeg er kommet i en alder der en del av vennene mine begynner å flytte hjem igjen. Og når man har barn spiller besteforeldre en stor rolle. Jeg har noen foreldre som er veldig flinke til å stille opp for meg.

- Hva gjør du når du er hjemme?

Jeg tror at man har med seg havet når man har vokst opp med det. - Jeg gjør det som jeg egentlig er glad i. Jeg er glad i å løpe i skogen, og jeg er glad i å bade i sjøen. Alle disse tingene gjør jeg i Oslo, men der må jeg stå i lang kø og trives egentlig ikke med det. Jeg setter pris på dager som dette, med skyfri himmel. Jeg kan dra ut til Bertes og nesten være alene der. Det er fint.

- Hva slags barndomsminner har du?

— Besteforeldrene mine bodde i Finland, så vi tilbrakte mye tid på bondegården deres der. Det er sterke og gode minner. Så har jeg alt dette, sier Agnes og ser på utsikten fra Kilden.

— Jeg elsker klisjébildet av Sørlandet. Salte svaberg og krabber. Når jeg går i Markens så ser jeg at himmelen er høy, og man merker at man er nærme sjøen. Jeg tror at man har med seg havet når man har vokst opp med det.

Spiller i «Pyromanen»

Forrige uke ble innspillingen av «Pyromanen» ferdig, og Agnes Kittelsen som spiller karakteren Elsa fikk oppleve mer skog, bygd og brann enn salte svaberg. Hun fikk også treffe kvinnen bak karakteren hun spiller på settet:

— Hun var med som statist, og da traff jeg henne. Det var veldig hyggelig, forteller Kittelsen og fortsetter: - Det man må huske på er at filmen er noe annet enn det som virkelig skjedde, og det er tatt noen kunstneriske friheter. Slik jeg ser det, handler filmen om en kjærlighetshistorie mellom foreldre og barn, og den sorgen og angsten man kan føle på når barnet ikke er slik som man kunne tenke seg. Ofte er man litt usikker når man er med på prosjekter, men nå kan jeg si med en gang at dette kommer til å bli bra. Det er noe med naturen her kombinert med årstidene og brannene. Jeg tror det kommer til å bli veldig flott.

Pyromanen skal etter planen ha premiere våren 2016.