— I 2007 var det bra oppmøte, og et blomstrende metalmiljø på Sørlandet. Siden den gang har det gått drastisk ned dessverre. Når vi spiller på Østlandet derimot, er det mye mer interesse og tilskuertall, sier frontfigur i det lokale metalbandet Timewaves, Espen «Likblek», som ikke vil ut med fullt navn.

Espen "Likblek" spilte på Southern Discomfort på lørdag. Han savner et skikkelig engasjement rundt metalsjangeren på Sørlandet. Foto: Kristian Hole

Han peker på flere faktorer som kan være grunnen til et dalende miljø på Sørlandet, og dårlig oppmøte på konserter.

— Det virker som folk flest har en passiv holdning når det kommer til å støtte opp rundt lokale band og arrangementer. Det gjelder nok ikke bare vår sjanger, mange drar nok ut kun for festingens del. Da blir det kanskje slik at de velger å dra på steder uten inngangspenger for å kunne bruke mer i baren. Det syntes jeg er synd da det blir vanskelig å arrangere noe i byen når man ikke vet om folk stilller opp eller ikke, spesielt med tanke på at sørlendinger kanskje er litt ekstra treige når det kommer til å forhåndskjøpe billetter, forteller vokalisten.

Gitarist i Timewaves, Joachim Eriksson, tror sjangeren kanskje har mistet sjokkeffekten hos publikum.

— Det er mulig at sjangeren har mistet sin «shock value». Folk finner sjokkerende ting på nettet hele tiden, så hvorfor skal de dra for å se et band live. Jeg tror mange tenker sånn dessverre.Bandet har derimot spilt for store tilskuertall på prestisjetunge Wacken Open Air-festivalen i Tyskland.

Spennende, unge metalband

Bookingsjef for metalfestivalen Southern Discomfort, Lena Moen, synes derimot at Sørlandet kan by på spennende, unge metalband.

— Det er utrolig mange lokale, unge band som stikker seg ut, som foreksempel Timewaves, Mental Despair og Voodoo Theory, sier Moen.Hun er moderat fornøyd med årets oppmøte på festivalen.

— Vi har prioritert å booke lokale, unge talenter i metalsjangeren i år. Det er ialle fall mer interesse enn i fjor, som var et av festivalens dårligste år når det kom til besøkstall. Det kom rundt 300 tilskuere fredagskvelden, noe vi synes er greit i Kristiansand, sier Moen.

Solefald spilte på Southern Discomfort i 2012, med frontfigur Cornelius Jakhelln i spissen. Foto: Kjetil Samuelsen

Hun har en klar favoritt blant de legendariske metalgruppene som har oppstått i sør.— Jeg synes In The Woods er bautasteinen i Sørlandsmetal gjennom tidene. Ellers har band som Green Carnation, Tristania, Solefald og Trail of Tears gjort seg bemerket i historien, sier Moen.

Norsk metalmusikk er blitt en million-industri i utlandet, med etablerte band som Dimmu Borgir, Emperor, Enslaved og Satyricon. Også på Sørlandet har metalsjangeren eksistert siden begynnelsen av 80-tallet.

Metalbølgen kom i 1980

En av skaperne av nettsiden heavymetal.no er ildsjelen Yngve Moum Jakobsen, som har bodd i Kristiansand siden 1988. Han mener at metalsjangeren kom til Sørlandet rundt 1980.

— Når det gjelder hvem som startet med metal her på Sørlandet, er det vel litt vanskelig å plotte eksakt, men om vi ser tilbake til 1980, var jo Tony Drozdjek en spydspiss, en bauta. Han spilte i bandet Witchcraft som anses som legendariske, sier Jacobsen.Jakobsen mener at fordommer mot metalmusikk eksisterer nesten overalt, også på Sørlandet.

— På 90-tallet trodde flere at hvis du gikk med nesering, så var du satanist. Selv har jeg har blitt tatt for alt fra nazi til satanist og tilbys narkotika av og til, så fordommer er det nok av, sier Jakobsen.