KRISTIANSAND: — Jeg har prøvd å være litt frisk. Jeg har jobbet mye med å finne en god balanse mellom moro og alvor, nye filmer og klassikere, filmer som river og røsker i deg og mer rolige, poetiske innslag, sier Janne Molberg ved Cinemateket i Kristiansand.

Hun overtok som daglig leder i begynnelsen av februar, da Irene Torp Halvorsen sa takk for seg etter fire år og flyttet til Oslo. Nå har Molberg sydd sammen et filmprogram som varer helt til 6. juni.— Jeg har et håp om at vi kan nå ut til enda flere, derfor er også programmet ganske spredt tematisk. Noen filmer er valgt fordi jeg liker dem selv, men det er også et resultat av at det har kommet inn ønsker fra publikum, sier hun.

Programmet inneholder flere serier, i tillegg til filmer som vises i samarbeid med andre arrangementer, slik som Stemmerettsjubileet og Sacra Art-festivalen i Kilden. Tirsdag kveld vises den irske animasjonsfilmen "The Secret of Kells", som er et samarbeid med UiA i anledning irske dager som pågår fra 25. februar til 5. mars.

Indiekongen Buscemi

INDIEKONGE: Steve Buscemi har fått en egen serie på Cinemateket. Her er han i filmen "Ghost World". Foto: Cinemateket

Onsdag kveld starter den første filmserien. Den består av fire filmer med skuespilleren Steve Buscemi, av flere kalt "Indiekongen".— Steve Buscemi er en av mine favorittskuespillere, og jeg hadde lyst til å ha en serie med han. Han er for mange den ultimate taperen på film, men vi får alltid sympati med han. Han har ofte en birolle, men er som regel en sterk karakter, sier Molberg, som viser filmen "In the Soup" som den første i serien.

Førstkommende torsdag starter en annen serie, som Molberg har kalt "Søppel, kunst og gjenbruk". Den består av "Waste Land", som vises først, "Samlerne og jeg" og "Garbage Warrior", som alle er dokumentarfilmer.

Oscarvinner

Når det nærmer seg sommer blir det flere dokumentarer på Cinemateket, men da i serien "Musikkdokumentarer". Den inneholder fire sterke filmer, som gir et innblikk i noen av vår tids musikkfenomener. Serien avsluttes av "Searching For Sugar Man", som nylig vant Oscar for best dokumentarfilm.

— Jeg så den filmen i Aalborg, før den var kommet til Norge. Men den gikk så kort på kino i Norge, at jeg ønsker at flere skal få sjansen til å se den, sier Molberg.

SØPPEL: I "Waste Land" følger vi den brasilianske kunstneren Vic Muniz, som drar til verdens største søppelhaug i Rio for å lage kunstverk av menneskene som jobber der. Filmen er fra 2010, og ble nominert til Oscar for beste dokumentar. Foto: Cinemateket

— Filmene i både søppel- og musikkserien er visuelle, og har noe på et stort lerret å gjøre. Det betyr noe med et godt bilde og god lyd på de filmene, legger hun til.

Svensk erotikk

På 50-tallet gjorde naken hud, hete omfavnelser og samtaler av erotisk karakter at Sverige ble plassert på filmkartet. Velkjente Ingmar Bergman var en av flere regissører som lagde disse "uanstendige filmene", og myten av "den svenska synden" ble kjent helt til USA.

— Det er en spennende serie. Filmene var svært omstridt da de kom på 50- og 60-tallet, og det ble mye debatt rundt sensur. Det som var hårreisende da, er søtt og uskyldig i dag, sier Molberg.

Cinemateket skal også vise tre av Stanley Kubricks tidlige mesterverk, deriblant en ny digitalisert og utvidet versjon av kultklassikeren "The Shining".