Regissør Elfi Fjellvang er nå klar for å vise fram musikalen «Clair Obscur» på Kilden. Forestillingen er gratis for alle.

— «Clair Obscur» er en moderne scenemusikal hvor handlingen er hentet fra dagens samfunn. Musikalen handler om en mann i 30-årene som fra scene til scene tar oss med inn i situasjoner som viser mennesker som ikke føler at en er god nok, mennesker som har mistet håpet, har frykt for døden og vold, skriver Kilden på sine hjemmesider.

Fikk en kvart million i støtte

I desember i fjor fikk Betania 250 tusen i kulturstøtte av bystyret.

— Nesten 200 tusen går kun til leie av Kilden. Resten går til blant annet musikkprodusenten, sier Fjellvang.

Hun legger til at uten kulturstøtten, skulle de likevel ha fått musikalen på beina.

— Da måtte vi hatt mye dugnadsarbeid, men pengene skulle vi fått til på en eller annen måte. Vi hadde leid Kilden før vi fikk vite om den generøse kulturstøtten fra bystyret, sier regissøren.

Tidløse problemstillinger

Fjellvang la vekt på en universell tematikk da hun skrev musikalen.

Joachim Stensland (t.v) blir instruert av musikkansvarlig Inger Marie Lohne, mens skuespillere Håkon Reksten Scheie og Rebekka B. Maeland følger med.

— Jeg tror alle vil kjenne seg igjen i dette stykket. Alle mennesker går gjennom tøffe tider, og det viktigste er hvordan man takler det. Ender vi opp i bitterhet eller kommer vi oss ut av det? sier Fjellvang.Regissøren peker på at kjærlighet er det viktigste elementet i stykket.

— Det viktigste er å vise andre kjærlighet. Men hvor har den blitt av i Norge? Jeg føler folk tenker for mye på status og det å være vellykket i samfunnet. Mine opplevelser i Argentina og Ghana har lært meg så mye om kjærlighet i andre kulturer. Vi har alt i Norge, av materialistiske goder, men likevel har ikke alle det godt. Vi må vise mer kjærlighet, sier Fjellvang.

Hjelper folk i nød

Hovedrollen, som er en navnløs karakter, blir spilt av Joachim Stensland (23) fra Vennesla. Han sier at karakteren kan tolkes som en moderne tolkning av Jesus.

— Vi kaller han aldri Jesus i stykket, men det kan tolkes som en moderne versjon av han. Hvilke problemstillinger ville han vært ovenfor i moderne tider? Slik tematikk dominerer stykket, sier Stensland.

Stensland (t.v) og Håkon Resten Scheie øver på en emosjonell scene fra stykket på Betania.

Han tror at hans erfaring med rapmusikk var en av grunnene til at han landet hovedrollen. Under navnet «Sowdiak» har han rappet siden tenårene.— De trengte en relativt ung mann, som kunne skrive en slags «Def-Jam poetry», altså en urban raptekst. Siden jeg har erfaring med dette feltet, fikk jeg heldigvis rollen, sier en fornøyd Stensland.

Han mener stykket er en sammensmelting av utrolig mange musikksjangre.

— «Clair Obscur» har alt fra rap-innslag, til fine ballader. Det er musikkprodusenten Harry West fra Bergen som står for låtproduseringen. Jeg gleder meg veldig til premieren på torsdag.

Rundt 27 frivillige er med i musikalen. De lokale artistene Rebekka B. Maeland og Jan Erik Maeland vil også bidra med musikalske innslag. Musikalen går hver kveld på Kilden fra 26. til 28. juni.