Kulturdirektør Stein Tore Sorthe presenterte onsdag ettermiddag sin mening om det som på folkemunne kalles Agder Teater for kulturstyret i Kristiansand kommune. Her viser han til de opprinnelige tegningene for teaterbygget, som var større og mer brukervennlig enn bygget man endte opp med. Foto: Richard Nodeland

— Jeg mener Kristiansand må selge teateret og de tilhørende eiendommene, konkluderte kulturdirektøren i Kristiansand kommune med da han onsdag ettermiddag sa sin mening til kulturstyret om den betente saken.

- Flåsete Facebook-debatt

Debatten rundt skjebnen til teaterbygget har eskalert etter at reguleringsplanen for kvartalet bygget er en del av ble lagt ut på høring for andre gang. Den åpner for riving av teaterbygningen fra 1976, inkludert Henrik Finnes 340 kvadratmeter store veggmosaikk. Kulturdirektøren uttalte forrige uke til Fædrelandsvennen at han holdt seg unna 'det som fort blir en useriøs og flåsete debatt' i sosiale medier, men ville legge fram sin mening for kulturstyret.

Les også:

Tre spørsmål

Her viste Sorthe til at debatten bestod av tre spørsmål, hvor han selv la mest vekt på ett av dem: om kommunen skal selge eiendommene.

De to andre spørsmålene var for øvrig om teaterbygget bør bevares og hva eiendommene eventuelt kunne brukes til.

— Man må huske bakteppet for denne diskusjonen, som er at salg av kvartalet, inkludert teaterbygget, var en forutsetning for finansieringen av Kilden, fortalte Sorthe.

Les også:

Fem grunner for å selge

De fem grunnene han viste til som svar på sitt eget spørsmål, «Hvorfor vil kulturdirektøren på død og liv selge teateret,' var andre kulturinstitusjoner i byen.

— Nå beholder vi Aladdin, og bare det å bytte ventilasjonsanlegget vil koste 10 millioner kroner. Samsen, landets beste kulturhus for ungdom, vil koste 30 millioner kroner å satse på, forklarte kulturdirektøren.

I tillegg ble Kristiansand folkebibliotek, omtalt som Agders mest besøkte kulturinstitusjon, Odderøya og ny kulturskole nevnt som fem utfordringer som må ha høyere prioritet enn teateret.

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe presenterte onsdag ettermiddag sin mening om det som på folkemunne kalles Agder Teater for kulturstyret i Kristiansand kommune. Foto: Richard Nodeland

— Høyst middelmådig teaterbygg

— Skal man ha med seg et dårlig teaterbygg i sekken, blir det vanskelig å utvikle kulturbyen Kristiansand, sa Sorthe.

Han mente at teaterbygningen langt fra er kjernen i byens historie, identitet og sjel, og at byggets arkitektoniske verdi er begrenset.

— Man må jo også se på hvordan bygget fungerer til sitt formål. Spør de som jobbet der om det var et bra bygg, og du får til svar at det er et høyst middelmådig teaterbygg, fortalte kulturdirektøren.

Les også:

— Kunstverket ikke verdensklasse

Kunstverket til Henrik Finne hadde kulturdirektøren foretrukket å beholde, men beskrev seg selv som 'ikke kjempefan.'

— Jeg synes ikke det har uvurderlig verdi. Jeg hadde foretrukket å beholde det, men å si at det er verdensklasse, det er det ikke, sa Sorthe.

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe presenterte onsdag ettermiddag sin mening om det som på folkemunne kalles Agder Teater for kulturstyret i Kristiansand kommune. Foto: Richard Nodeland

— Veldig overens med flertallet

Både Harald Sødal (KrF) og Ellen Rudnes (Rødt) mente presentasjonen var klar og god, men veldig overens med det politiske flertallet.

— Jeg tror absolutt det var hans oppriktige mening, men selv er jeg ikke enig med han, sier Rudnes, som mener man må gi teateret og det miljøet som har bygd seg opp rundt det, mer tid.

— Se på hva som har skjedd rundt Odderøya og Aladdin. Det hadde vært moro om det kreativitetsmiljøet som har bygd seg opp rundt teateret kunne blitt så bra som disse, men da må man vente med å selge, sier Rudnes.

Kulturstyrelederens drøm

Kulturstyrets leder, Randi Haukom (H), synes kulturdirektøren hadde en glimrende fremlegging av saken.

— Det er politikerne som avgjør, men ettersom Sorthe har blitt utfordret i pressen og beskyldt av enkelte for å ha munnkurv, er det bra han legger fram sitt syn på saken, sier Haukom, og legger til:

— Det som er min drøm er at private aktører overtar bygget og bruker det til kulturformål. Kommunen har, som Sorthe viste til, så mye annet å prioritere at vi ikke kan drive bygget selv.

Kulturdirektørens mening

— Var dette din egen private mening, Sorthe?

— Dette var kulturdirektørens oppriktige og faglige vurdering av hva som er best for kulturbyen Kristiansand, svarer Sorthe.