— Jeg har mast på pappa i nesten 30 år om å få lov til å dele scene med han. Men nå var endelig tiden inne! Vi har lagt mye arbeid og tid i denne forestillingen. Man kan si at jeg har sydd med diamantsting på dette prosjektet, forteller en fornøyd Helene Bøksle.

Helene Bøksle (t.v), Ivar Bøksle og musikalsk ansvarlig på showet, Tove Kragset, lader opp til konserten backstage på Kilden. Foto: Kristian Hole

Sammen med sin far, Ivar Bøksle, har de disket opp en konsertforestilling med tradisjonelle sørlandsviser, med mye inspirasjon fra Vilhelm Krags diktbok «Sange Fra Min Ø» fra 1918.— Jeg har jo tidligere gitt ut plater hvor jeg har lagt melodi til Krags tekster. Egentlig kan man si at jeg har jobbet mot denne konserten siden jeg begynte med dette i1968, ler Bøksle, som er ansett som en av de viktigste skikkelsene innenfor visetradisjonen på Sørlandet.

Ivar Bøksle mener tekstene til Krag er en kulturskatt, som altfor få kjenner til i 2015. — Det er ikke mange som går dypt inn i tekstene til Vilhelm Krag i moderne tid. Det er faktisk få som kan de, og det betyr dessverre at de kan dø ut. Det som er fascinerende er at de er tidløse. Til tider var han en melankolsk mann, som ofte skrev om psykologiske problemer som er like aktuelt i dag, forteller Bøksle, som også i bokform har hyllet dikteren.

Stående applaus

Etter å ha høstet stående applaus hos publikum, kunne Helene og Ivar Bøksle puste lettet ut etter premieren. Konsertforestillingen falt i god smak hos sørlendingene som besøkte Kilden fredag.

Hanne Rasmussen og Ida Steenfeldt-Foss storkoste seg på premieren fredag. Foto: Kristian Hole

— Det var et utrolig flott og koselig show. Noen av visene var kjent, og noe var nytt for meg. Jeg tror jeg må hjem for å lese meg grundig opp på Vilhelm Krag, sier en smilende Ida Steenfeldt-Foss.Hun var ikke alene om å komme fornøyd ut av konsertsalen. Hanne Rasmussen ga også tommel opp for «Sanger Fra Vår Ø».

— For en fin opplevelse, det var utrolig flott å høre de to spille sammen, forteller Rasmussen.

Dragkiste med sørlandsviser

Visene som ble spilt på Kilden fredag, er materiale som ligger dypt i hjertet til sangfuglen fra Mandal.

— Flere av disse sangene har jeg vokst opp med i barndommen. Jeg har hørt pappa spille de om igjen og om igjen, og de har til og med vært godnatta-sangene mine. Så jeg har et skikkelig forhold til alt jeg spilte på scenen i kveld, forteller Helene Bøksle.

Men å velge ut visene, var ikke en lett prosess.

— Jeg ser på hele dette prosjektet som min lille dragkiste med sørlandsviser. Men det har vært vanskelig å velge ut viser, vi har måttet kutte vekk flere gode, sier sangeren.

Fem forestillinger

Fredagens konsert var bare den første i konsertrekka. Helt fram til 23. april byr Kilden på fire forestillinger til.

— På fredag fikk jeg vite at vi hadde solgte litt over 1000 billetter, så det er kjempestas å høre, forteller Ivar Bøksle.

Med seg på scenen hadde de Tove Kragset på piano og trekkspill, samt Pål Svendsberget på fiolin. Mannskoret Gaasehud gjestet også de siste låtene på konserten.